Spring til hovedindhold
Book

Lærte ikke meget i skolen

Karina Strøh er 51 år og indehaver af tøjbutikken Strøh & Strøm i Svendborg. Karina er ordblind, og hun har kæmpet med sine ordblindeudfordringer i rigtig mange år.

Som udnævnt ordblindeambassadør fortæller hun nu sin historie og vil gerne slå et slag for, at man faktisk ret hurtigt kan få hjælp til sin ordblindhed, hvis man bare opsøger hjælpen og bruger de mange forskellige værktøjer, der findes i dag.

Lærte ikke ret meget i skolen

Karina fortæller, at hun havde det svært i skolen. Hun kunne jo ikke læse og skrive som de andre elever. I tredje klasse blev hun overflyttet til en specialklasse, men det fik hun desværre ikke noget ud af. Hun gik ud af 9. klasse, men havde stadig ikke lært hverken at læse, stave eller skrive. Hun gik ud af skolen uden en brugbar eksamen.

Novellen i Ude & Hjemme gav startskuddet til at ville lære at læse

Da Karina var i starten af 20erne, så hun en novelle i ugebladet Ude & Hjemme, og selv om hun ellers altid kun plejede at se på billederne, så der var der noget særligt spændende ved den novelle, der gjorde, at hun fik stavet sig igennem overskriften.

"Det tog mig virkelig lang tid at læse den overskrift, for jeg skulle jo stave mig igennem hvert ord. Men overskriften lød bare spændende. Så spændende, at jeg hver aften læste et par sætninger i novellen og der var en masse svære ord. Jeg kunne ikke læse alle ordene, men jeg forstod meningen med sætningen, når jeg havde læst den. Jeg tror, at det tog mig et sted mellem 3-6 måneder at læse hele novellen, men det var en kæmpe sejr for mig, da jeg var færdig. Det gav mig faktisk så meget blod på tanden, at jeg fremover købte Ude & Hjemme hver uge. Jeg øvede og øvede på at læse og til sidst kunne jeg læse hele bladet".

Vejen til egen butik

I årenes løb har Karina haft mange forskellige typer job. Hun har arbejdet i butik og kantine, på fabrik og vaskeri, med børn i en daginstitution og som dagplejemor. For ca. 10 år siden vendte hun vendte hjem fra USA, hvor hun havde boet nogle år sammen med sin mand. Nu følte Karina, at tiden var kommet til at prøve at tage en uddannelse. Hun startede derfor på HF & VUC FYN i Svendborg, hvor hun blev testet for ordblindhed.

"Og ja, jeg var jo ordblind. Jeg kom derfor på VUCs heldagsskole for ordblinde i noget tid og bagefter tog jeg en 10. klasse for voksne. Den eksamen gav mig adgang til handelsskolen, hvor jeg tog en HG - faktisk med rigtig fine karakterer – og jeg blev elev i den butik, som jeg selv ejer i dag. Jeg er meget stolt over, at jeg har drevet det så vidt. Førhen ville jeg ikke have troet, at jeg kunne blive selvstændig, for jeg fik altid at vide i skolen, at jeg aldrig ville blive til noget".

Karina har et par ansatte i butikken. En som styrer regnskabet og én som hjælper med at passe butikken. Herudover har hun ansat en skolepige, som bl.a. også hjælper med opslag på de sociale medier.

Tilbage på VUC som ordblindeambassadør

10 år efter Karinas første møde med VUC, er hun tilbage på skolen igen – denne gang som udnævnt ordblindeambassadør for HF & VUC FYN i Svendborg.

"Da afdelingsleder Dorthe Ullegård spurgte mig, om jeg havde lyst til at være ordblindeambassadør, sagde jeg straks ja. Selvfølgelig. Det er bare så vigtigt hele tiden at fortælle om ordblindes muligheder for hjælp og bryde tabuer om ordblindhed".

Karina holder møde med Keld Yding Sørensen, som er en af skolens ordblindelærere, og hun fortæller, hvordan hun i årevis har knoklet med selv at lære at bruge forskellige programmer og apps, som hjælper hende i hverdagen. Hun viser, hvordan hun bruger sin iPad og telefon til at få læst tekst op, og hvordan hun skriver tekst. Han er imponeret over, hvor langt Karina er kommet alene.

"Du har jo kæmpet helt vildt for at nå dertil, hvor du er i dag. Det er virkeligt flot, at du er nået så langt på egen hånd, Karina, siger Keld.

Der er hjælp at hente – og det behøver ikke tage lang tid at lære

I dag er der mange forskellige IT-værktøjer, som kan hjælpe ordblinde i hverdagen. Man behøver ikke tage kampen selv. Der er hjælp at hente. Når man går til ordblindeundervisning på HF & VUC FYN starter man med at få nogle hurtige fif og lærer at bruge forskellige smarte apps – for eksempel hvis man har brug for at få en tekst læst op eller omvendt vil diktere en tekst, som telefonen kan omdanne til tekst.

"Hvis man har en idé om, at man måske er ordblind, så kan man tage ned på HF & VUC FYN og tage en ordblindetest. Hvis testen viser, at man er ordblind, er det muligt at gå til undervisning og lære en række forskellige apps og IT-værktøjer at kende. Herudover hjælper ordblindelærerne også den enkelte kursist med at finde frem til en strategi for, hvordan man bedst får hverdagen til at fungere i forhold til de udfordringer, som den enkelte ordblinde har. Det er meget forskelligt fra ordblind til ordblind, hvordan de nemmest håndterer udfordringerne med at læse og skrive", fortæller Keld.