Spring til hovedindhold
Book

Esport gør det sjovt at gå i skole

Det er en drøm for mig at arbejde med hf-elever. De er vildt passionerede omkring esport, de har prøvet det før, og de er nogle af de mest rummelige mennesker. Jeg glæder mig til at få lov til at nørde esport på et helt andet niveau.

På HF eSport er et nyt ansigt blevet en del af teamet: Laust Maarbjerg er ny esportstræner på FYNs HF + STX. Han kommer fra en stilling i folkeskolen, hvor han har undervist i esport og ført op til 9. klasses eksamen som én af de første skoler i Danmark. Én af hans vigtigste erfaringer er, at eleverne har det sjovt, når de dyrker esport sammen. De efterspørger mere og beder ligefrem om at få lektier for – det er ikke helt den samme oplevelse i andre fag som f.eks. geografi eller tysk. Og når det kommer til uddannelse, så er det afgørende at have noget, der er sjovt i skolen, samtidig med at de får noget med.

  • Esport er det stærkeste medie, jeg nogensinde har arbejdet med, fordi det motiverer unge mennesker til at gå i skole.

Det er vigtigt for Laust at eleverne har det godt. Det skal være fedt at gå i skole, og han skal nok hjælpe dem med at aktivere deres passion ind i hf-uddannelsen.

Esport ER uddannelse

En af Lausts store hjertesager er at tydeliggøre hvorfor esport har sin berettigelse i uddannelsessystemet. Esport handler ikke blot om at blive dygtigere til at spille. Det skal være et middel frem for et mål, hvor man tager det sjove ved esporten og bruger det som motivation til at lære en masse andre ting. Nogle af esportens skyggeværdier er netop samarbejde, kommunikation, kreativ tænkning og problemløsning, og som lærer kan man tilrettelægge sin undervisningen, så man f.eks. lærer nogen at samarbejde, der måske ellers ville melde sig ud af et gruppearbejde. De får et fælles mål: et elimere deres modstander. Og i en esportssammenhæng opdager eleverne ikke engang, at de arbejder med sig selv, mens de spiller CS. Didaktikken omkring esportsundervisningen er afgørende for at udnytte esportens potentiale til at knytte fællesskaber på tværs af forskelligheder

  • Det er op til mig at vise eleverne, hvad computerspil kan. Jeg er her ikke for, at de skal blive stjerner indenfor esporten. Jeg er her for, at de skal blive bedre mennesker.

Gaming er ikke det samme som esport

Når man taler om esport, kan det være svært at skelne mellem gaming og esport, da begreberne bliver brugt i flæng. Dog er der ifølge Laust en væsentlig forskel: gaming er kendetegnende ved online spil, som du spiller alene. Når man dyrker esport, tilføjes et konkurrenceelement, fordi du spiller mod en modstander – enten alene eller som et hold. Esporten er kompetitiv og minder på den måde meget om analog sport. I stedet foregår det blot bag en skærm. 

  • Der er ikke nogen, der har optur over at rende rundt og skyde nogen i hovedet. Pointen er, at man som hold arbejder sammen om at eliminere en modstander. Det er en konkurrence ligesom skak eller fodbold. Eleverne ved godt, hvad der er rigtigt og forkert.


Mere foreningsliv, tak

De seneste år er esporten blevet meget populær og mere socialt accepteret. Måske skyldes det Astralis-effekten og stigende grad af livestreaming af de store turneringer, men Laust oplever i højere grad er det er blevet mainstream at dyrke esport.

Han har et stort netværk indenfor esportsverdenen og følger udviklingen af sporten tæt. Han påpeger, at der stadig er en stor aldersforskel mellem de børn, der dyrker esport, og deres forældre. Derfor et det nødvendigt at få uddannet flere dygtige undervisere indenfor faget og opbygget et stærkt foreningsliv. Lige nu har spillerne ikke brug for at være medlem af en klub for at deltage i turneringer. Dvs. de kan sidde alene derhjemme eller med nogle venner uden at være registreret i nogen forening. Laust vil gerne bidrage til at udvikle foreningslivet og fællesskabet omkring esport i Danmark – men først og fremmest gælder det HF eSport.

 

HF eSport er en 2-årig hf, der har esport som fokus i alle fag. Se mere her