Spring til hovedindhold
Book

Asta fik øjnene op for film

Efter at have pendlet et halvt år valgte Asta at rykke teltpælene i Odense op og flytte til Faaborg, for at komme tæt på sin uddannelse, som ikke tilbydes andre steder på Fyn.

Fik øjnene op for film

Asta Staal går på 2. årgang på Film-medie hf i Faaborg - og det er hun rigtig glad for.
Det var i radioen hun første gang hørte om muligheden for at tage en Film-medie hf – og hurtigt var valget af uddannelse åbenlyst. Her kunne hun tage en hf samtidig med, at hun fik mulighed for at arbejde med film og medier. ”Jeg var med til et informationsmøde på skolen og det virkede megafedt”, siger Asta, der dog aldrig havde arbejdet med film og medier tidligere.

”Undervisningen foregår meget på eget ansvar og det er rigtig godt. Og så er vi er rigtig mange forskellige slags mennesker på Film-medie hf. Jeg synes man får et helt andet verdenssyn. Folk har oplevet så mange forskellig ting i deres liv”, fortæller Asta om sammensætningen af holdet.

Filmarbejdet gør det spændende at tage en hf

Uddannelsen er sammensat at hf enkeltfag og tager tre år. Men ifølge Asta er det kun rart at dele det boglige ud over et ekstra år og dermed få plads til filmarbejdet. Hele fredagen er filmdag i hendes skema. Der er i alt ca. 9 timer hver uge, som handler om film og medier, heraf 6 timers mediefag og som valgfag 3 timers drama.

De har netop været i gang med et lidt anderledes filmprojekt i mediefag, hvor de på under en måned har skullet lave to kortfilm. ”Det har været sjovt at prøve at arbejde på denne måde. Filmarbejde er normalt et meget mere planlagt og langstrakt forløb, men her er vi nødt til at tage nogle hurtige beslutninger”. Sammen med hendes medstuderende Ella, har hun skrevet manus og været instruktørassistent på filmene og man kan se glæden og engagementet i hendes øjne, når hun fortæller om forløbet.

Skolen råder bl.a. over et studie, green screen og redigeringslokaler. ”Vi har rigtig meget udstyr og har lige fået et nyt fedt kamera, så vi har rigtig gode forhold”, siger Asta og fortæller videre, at der er god mulighed for, at man kan komme til at prøve kræfter med alle filmfunktionerne i løbet af uddannelsen.

Dommer i filmkonkurrence – en lærerig opgave

Asta er blevet udvalgt til at være dommer i filmkonkurrencen Edit24. Igennem den seneste periode har hun i de indledende runder set op mod 75 film lavet af fynske folkeskoleelever. Og den 1. april skal den endelige vinder findes ved et finalearrangement i Scala i Svendborg – og så skal det fine tøj frem!

”Det har været en læringsproces for mig at være dommer. Man får sat virkelighed på teorierne og ser hvad der fungerer og hvad der slet ikke fungerer. Vi ser ind imellem nogle ekstremt kreative tilgange. Skoleeleverne har jo ikke den samme grundlæggende filmviden at gå ud fra og derfor trodser de ind imellem reglerne – og det er lærerigt og sjovt at se”, fortæller Asta. Hun håber, at konkurrencen vil være med til at motivere og inspirere elever i folkeskolen. ”Jeg kom selv først i gang som 19-årig, men ville da rigtig gerne have været i gang noget tidligere”.

Bruger også fritiden på film

Fritiden bliver også brugt på film. Asta deltager efter skoletid på forløbet ”Klar til Film” som også foregår i Faaborg. Det er frivilligt at deltage - og det er gratis. Undervisningen på Klar til film er mere praktisk orienteret – modsat Film-medie hf hvor der også fokuseres meget på teori og teknik. 
Hjemme i lejligheden fylder filminteressen også meget. ”Jeg ser rigtig mange TV-serier – det er min store passion. Jeg kigger på karaktererne – og kigger efter om der er noget originalt. Og så kan jeg godt gå lidt amok over Oscar-uddelingen”, siger Asta med et smil.

Uddannelsen har klargjort, hvad jeg gerne vil arbejde med!

I fremtiden vil Asta gerne læse medievidenskab på universitetet. Hun brænder særligt for at skrive manuskripter, at udvikle en historie og få skabt nogle spændende karakterer. ”Film-medie hf’en forbedrer helt sikkert mine kundskaber i forhold til min videre uddannelse. Jeg kommer med noget og har en grundlæggende viden. Og så er det bare fedt at uddannelsen har klargjort, at film er det jeg gerne vil lave meget mere af”.