Spring til hovedindhold
Book

Cecilie tog til USA for at lære engelsk: Nu tør jeg sige noget i timerne

16-årige Cecilie er lige kommet hjem fra USA, hvor hun har været på forlænget sommerferie. Hun er ordblind og har altid haft ekstra svært ved engelsk. Derfor har hun brugt sommeren på at blive bedre til sproget og har boet hos en amerikansk familie, og det har givet pote. Nu tør hun sige noget i timerne.

Når man ikke fik lært engelsk i folkeskolen, så må man jo finde en anden måde at lære det på. Cecilies familie har altid vidst, at det var svært at lære engelsk for Cecilie og søgt at give hende andre muligheder. Hun var på 2 ugers sprogskole i England, da hun var 14. Det hjalp lidt, men gjorde alligevel ikke den store forskel, da hun var mest sammen med danskere. Hun har altid været bange for at sige noget i timerne, fordi det måske var forkert, så der måtte mere drastiske metoder til at knække koden til engelsk.

Hendes far gik i gang med at undersøge muligheder i sit netværk og fandt selv en løsning:

"Min far havde selv en udvekslingsstudent, da han var 16, som familien har holdt kontakt til. Så han skrev til hende og spurgte om jeg måtte komme over at bo hos dem i Minnesota – og det måtte jeg godt. Derfor har jeg været 2 måneder i USA". 

Cecilie gik godt i spændt med familiens 13- årige datter og boede hos familien hele sommeren. Begge forældre arbejdede hjemmefra, så de kunne tage sig tid til at køre pigerne til aktiviteter m.m. Cecilie fulgte med i familiens hverdag og var med ude at handle, spillede tennis og mødte datterens venner.

Var tvunget til at snakke engelsk

Moren kunne huske en lille smule dansk, så hun forstå og oversætte enkelte ord, men ellers var Cecilie tvunget til at formulere sig så godt som muligt på engelsk.

"De første dage sagde jeg jo ikke så meget, men lige så stille så brød jeg tavsheden. Jeg var jo nødt til. Jeg skulle jo have mad og vand og lave noget, så på en eller anden måde så kommunikerede jeg bare".

Familien vidste godt, at Cecilie havde svært ved engelsk og var meget imødekommende, da hun fortalte, om hendes dyslexia. Deres yngste søn var også blevet testet for ordblindhed, da han var yngre, men var dog ikke ordblind.

Familien var gode til at spørge ind til forskellige forhold i Danmark, og Cecilie fortalte om det danske skolesystem og forskelle på livet og arbejdstider. Faren var overrasket over at vi ’kun’ arbejder fra 8-16 i Danmark, da de ofte arbejder til kl. 21.

- Det var nice at være sammen med dem. Det var hyggeligt at møde nogle af familiens venner og lære en masse om kulturen og se, hvordan de levede fx spiste vi sjældent aftensmad sammen. De fleste måltider foregik ved køkkenøen og bestod af noget frysemad

Vil gerne opleve mere af USA

Én af de største oplevelser ved at være i USA var netop at opleve den amerikanske kultur og livsstil. Cecilie kunne rigtig godt tænke sig at komme tilbage og opleve endnu mere af USA, der bare er så anderledes og større end Danmark.

"Turen til USA har gjort, at jeg tør sige noget i engelsktimerne nu, for jeg ved, at der slet ikke er så forkert. Jeg tror, at de fleste ordblinde tænker ’jamen jeg kan jo ikke sige noget på engelsk’".

Alle ville have godt af at komme ud og opleve det og så bare prøve at sige noget, og så finder man ud, af oplever de, man godt kan. Hvis jeg skulle have lært flere ord, så skulle jeg nok have været der i længere tid.

I dag snapper Cecilie en del med datteren og sender små videoer om, hvad hun laver. Planen er, at datteren skal komme på besøg i Danmark næste sommer.