Spring til hovedindhold
Book

Du kan, hvad du vil

51-årige Allan har nok altid vidst, at der var noget – og alligevel har han altid tænkt, at det var fordi, at han havde ”krudt i røven".

Jeg har godt vidst, at jeg havde problemer med at stave, da jeg gik i skole, men jeg tænkte bare, at jeg jo var en dreng, der havde svært ved at sidde stille. Men i forbindelse med et kursus blev han testet for ordblindhed, og den var klar.

  • Det var helt tosset, og så ringede jeg til Ann (underviser på VUC i Faaborg) og fik en ’rigtig’ test, og så fandt jeg ud af i en alder af 49, at jeg var ordblind, fortæller nu 51-årige Allan.

I dagligdagen har han haft svært ved bl.a. indkøbslisten og tekster generelt.

  • Det tog bare længere tid, forklarer han og fortsætter: Da jeg gik i skole, kunne jeg godt snyde lidt. Fordi jeg var langsom til at læse, fik jeg min mor til at læse skoletekster ind på en båndoptager, griner Allan.

Til daglig arbejder han som fabriksmontør på SKAKO A/S i Faaborg, men ved siden af jobbet er han i gang med at uddanne sig til automatik-tekniker, og i den forbindelse var han også nødt til at tage en 10. kl. på HF & VUC FYN Faaborg, som han afsluttede med et gennemsnit på 10,1.

Letter arbejdet

Ordblindeundervisningen på HF & VUC FYN Faaborg har også gjort arbejdet lidt lettere.

  • Jeg har fået nemmere ved at skrive mails på arbejdet. Jeg har min AppWriter (værktøj til ordblinde), som jeg bruger meget, og som jeg nødigt vil undvære,” siger Allan. Og Allan har en klar opfordring til alle. Hvis du har den mindste mistanke, så blive testet, for det letter din hverdag. De redskaber, du får, er sindssygt gode,” siger han og fortsætter: Ann skal have ros. Hun har skubbet og guidet mig i den rigtige retning, så jeg nu bruger værktøjerne rigtigt.

Og Allan har nu fået lyst til mere læring, og han overvejer at tage en fuld hf på et tidspunkt.

  • Man bliver ikke yngre, men vi skal arbejde til vi er meget gamle, og på et eller andet tidspunkt skal jeg have noget, hvor jeg kan arbejde ved et skrivebord. Så jeg er nødt til at bygge stille og roligt ovenpå.