Spring til hovedindhold
Book

En kæmpe sejr at gennemføre HF eSport

Efter flere år i specialskole, blev Simon stemplet til aldrig at blive til noget. Nu er han mønsterbryder og den første i sin familie til at få en studenterhue. Efter sommerferien er det planen at søge ind på drømmestudiet på Københavns Universitet.

Efterskolen gav mig troen på mig selv

I en alder af ca. 3 år blev Simon diagnosticeret med GUA (Gennemgribende Udviklingsforstyrrelse Andre), som er i autisme-spektret. Det betød, at Simon havde indlæringsvanskeligheder og havde svært ved at være sammen med mange mennesker. Simon startede derfor i specialskole som 6-årig.

- I specialskolen fik jeg ikke ’almindelig’ undervisning i dansk og matematik. Jeg havde umiddelbart ingen udsigt til at gennemføre en 9. eller 10. klasses afgangseksamen

Det var først, da Simon startede på en idrætsefterskole for unge med specielle behov, at han mødte nogle lærere, som sagde til ham: ’Du kan godt, vi tror på dig’.

- De opfordrede mig til at prøve og til at blive bedre i fagene. Og jeg kunne faktisk godt, og det kunne også ses på mine karakterer.

Én af vejlederne på efterskolen hjalp Simon med at starte på Søndersø Produktionshøjskole, hvor han fik mulighed for at afprøve forskellige jobs.

- Jeg havde en opfattelse af, at hvis jeg kunne komme i lære som mekaniker eller tømrer, så var det flot. Jeg havde ikke høje tanker om mig selv, fordi kommunen mente, at jeg aldrig ville blive til noget og bare skulle have førtidspension.

I løbet af årene er symptomerne på Simons diagnose mindsket, og han har nu nemmere ved at være sammen med mange mennesker og har også nemmere ved at lære nye ting.

En aftale ændrede fremtiden

Imens Simon var på Søndersø Produktionshøjskole, lavede han en aftale med sin mor: Inden han fyldte 25 år, skulle han have gennemført en 9. klasses eksamen. Kort tid efter blev Simon tilbudt at læse Dansk og Matematik, hvilket han afsluttede med flotte karakterer. Han manglede dog faget engelsk, hvorfor han startede på AVU i Søndersø og gennemførte 10. klasse.

- Det betyder meget for mig, at jeg gennemførte 10. klasse og nu har et 10. klassebevis. Det giver mig også mange flere muligheder fremadrettet.

Esport gav blod på tanden til at kæmpe for videre uddannelse

De gode erfaringer fra avu gav Simon lyst til at til at læse videre. Han tog kontakt til HF & VUC FYN i Odense og efter en snak med skolens studievejleder begyndte Simon på esportslinjen.

- Esport har altid været min interesse, og på denne uddannelse har jeg haft mulighed for at kombinere det med min studietid.

De 2 år på HF eSport har været hårde, men det har været med til at gøre Simon klar til videre uddannelse.

- På skolen er alle på lige fod, vi har et godt fællesskab i klassen og med lærerne. Det betyder, at det bliver sjovt at gå i skole. Jeg har lyst til at stå op om morgenen og færdiggøre min uddannelse. Der har været stor forståelse fra mine undervisere, og jeg har kunnet være mig selv. Det har haft en stor betydning.

Nu er Simon én af de første, der bliver færdige på esportslinjen. Det næste år skal han læse en supplerende overbygning på fjernundervisning for at kunne søge ind på drømmestudiet.

- Det bliver en god øvelse i, hvordan det bliver at læse på universitet, hvor der også vil være meget selvstudie.

Næste år kan Simon derfor sætte studenterhuen på hovedet som den første i familien.

- Det er en sejr at gennemføre en HF, og det giver blod på tanden for at kæmpe videre og stile efter drømmestudiet.

Simon drømmer om at læse Biologi-bioteknologi på Københavns Universitet.

- Jeg havde aldrig turde drømme om det, men nu er det snart virkeligt - og jeg glæder mig.