Spring til hovedindhold
Book

Fra (ordblind) frisør til medievidenskab

Anne var skeptisk, da hun fik muligheden for at starte på hf for ordblinde. Hun ville ikke sættes i bås. Alligevel tog hun springet og i dag er hun glad for sit valg, der har givet hende nye værktøjer og banet vejen for en videregående uddannelse.

Efter 10. klasse og mange års kamp med sin ordblindhed ville Anne Nicolaisen gerne på gymnasiet ligesom mange af hendes veninder, fordi det virkede som det mest ”rigtige” at gøre. Dog havde Anne ikke rigtig accepteret, at hun var ordblind, og at hun havde rigtig svært ved at læse og skrive.

- I 9.- 10. klasse var det jo vildt, når jeg bestod eksamenerne, så inderst inde kunne jeg godt mærke, at jeg ikke ville kunne gennemføre gymnasiet og få en succesoplevelse med det.

Derfor søgte Anne ud i erhvervslivet og fulgte hendes passion for makeup og hår. Hun fik en læreplads hos Trend of Hair og begyndte i lære som frisør.

- Det var virkelig godt for mig at komme ud i erhvervslivet og finde ud af, at der var noget, jeg kunne finde ud af, som ikke var svært for mig. Og hvor jeg havde succes og troen på, at jeg godt kunne blive til noget, selvom det nødvendigvis ikke var noget bogligt, forklarer Anne.

Danmarksmester i Cut & Color

Lærepladsen gav hende 4 fede år og Anne var b.la. til VM og DM i frisørfaget og blev tilmed også Danmarksmester i Cut and Color. Frisøruddannelsen gav Anne den succes, som hun længtes efter. Men selvom Anne elskede frisørfaget, kunne hun også mærke, at hun ikke havde nok i det. Hun manglede noget mere substans, og hun ville gerne bruge sit hoved til noget mere. Hun blev derfor nysgerrig på, hvad hun ellers kunne og begyndte at lege med tanken om at tage en hf.

- Jeg ville bevise, over for de mennesker der i min folkeskole tid havde fortalt mig jeg ikke kunne gennemføre en gymnasial uddannelse, at de tog fejl. Men mest af alt skulle jeg bevise det over for mig selv, at jeg ikke var dum. Jeg blev nysgerrig på at lære om verden og om samfundet. Jeg kunne derfor mærke, at jeg blev nødt til at starte på hf, ellers ville jeg fortryde det, husker Anne.

I bås med andre ordblinde

Så Anne spurgte sin mor, om hun ville med til et møde ved studievejlederen, hvilket hun sagde ja til. Studievejlederen fortalte om VUC’s hf-klasse for ordblinde. Den skulle Anne dog tygge lidt på, fordi at hun altid var blevet sat i bås som hende, der havde svært ved tingene, eller var lidt dum. Nu skulle hun så også sættes i bås med andre ordblinde og endda også gå i klasse med dem, hvilket hun havde ret svært ved at acceptere.

- Jeg var ret skeptisk omkring det. Selv om jeg selv er ordblind, har jeg også haft nogle fordomme om andre ordblinde. Jeg ville bare på den almindelige hf, og sådan var det bare.

Dog endte Anne med at se mange fordele ved det og valgte i sidste ende hf’en for ordblinde.

Hjælpeværktøjer gjorde forskellen

Det første år på hf var Anne et nervevrag og var ikke sikker på, hvad det var hun havde kastet sig ud i. Men hun sagde til sig selv: ”ordblind vil jeg altid være, men man bliver kun bedre i takt med, at man træner det”. Derefter gik 2. år noget bedre, og 3. år gik rigtig godt. Kombinationen af kompetente ordblindelærer og de hjælpeværktøjer, de tilbød, gjorde en stor forskel for Anne.

- Jeg kunne virkelig mærke, at der var kommet noget hjælp, som jeg ikke før havde fået tilbudt. Det var ikke fordi, at man var dum, men var det faktisk fordi, at man har nogle ting oppe i hjernen, som ikke snakker sammen.

Læser medievidenskab på universitetet

Anne knoklede på livet løs på hf, lavede sine lektier og gik op i sin skole, samtidig med, at hun arbejdede 15 timer om ugen ved siden af studiet – både som frisør og makeup artist ved TV2. Det var her, hun fik ideen til, at hun ville læse medievidenskab på Syddansk Universitet. Samtidig havde hun i samfundstimerne haft om mediernes påvirkning af individet og samfundet. Derfor knoklede Anne videre og kom ud med et gennemsnit på 10 og afsluttede sin hf med et 12-tal i huen.

- Det handler bare om at få den hjælp jeg har brug for, så er jeg på niveau med alle andre.

Nu er det medievidenskab på universitet, der optager alt Annes tid, og hun ser lyst på fremtiden. Hun ser sig selv lave noget inden for radio/tv eller arbejde med magasiner.

- Når venner eller familie spørger, hvad jeg kan blive med en uddannelse i medievidenskab, plejer jeg at sige, at jeg bliver noget stort, siger Anne med et kæmpe smil på læben.

Et godt råd til andre ordblinde

Annes råd til andre ordblinde er at se realiteterne i øjnene og slutte fred med, at det er sådan det er. Accept er et nøgleord.