Book

Jeg har fået en ny chance her i livet

Da jeg startede på VUC, var jeg meget usikker på at tale og skrive dansk. Jeg har fået rigtig god feed-back fra mine lærere, som har været utroligt opmuntrende og givet mig al den hjælp, jeg har brug for.

Nazia kommer fra Indien, hvor hun har taget en bacheloruddannelse i Engelsk og Historie. Da hun mødte sin danske mand på nettet, arbejdede hun som assistent manager i en bank, hvilket hun var rigtig glad for. Men kærligheden vandt over det trygge liv, og hun besluttede at flytte til Danmark og starte helt forfra. Det blev starten på et nyt liv, i et fremmed land med et helt andet sprog. Hun var ret usikker på, om hun overhovedet kunne lære det danske sprog.

Efter en barsel startede Nazia på sprogskole, hvor hun gik i et års tid. Dernæst kom hun på VUC og startede på Dansk G-niveau i 2017. Hun var meget utryg ved at tale og formulere sig på skrift på dansk, så i begyndelsen var hun meget tilbageholdende i timerne.

Stille og roligt blev hun mere og mere sikker på sig selv og fik troen på, at hun godt kunne – vel vidende at undervisningen på VUC var meget anderledes end i Indien.

"Det var pga. af mine lærere. Jeg fik så god feed-back – både hvad der var godt og hvad, der kunne blive bedre. VUC’s feed-back strategi og 1-1 feed-back er rigtig god. Det fik jeg aldrig i Indien. Det var meget behjælpeligt for mig."

I løbet af de sidste 3 år har Nazia taget enkeltfag på avu og hf. Hun startede på Dansk G-niveau og sluttede med Dansk som Andetsprog på A-niveau. Den bedste oplevelse var danskundervisningen med hendes lærer, Susanne.

"I begyndelsen var jeg ikke så glad for at snakke og skrive dansk. Hun har hjulpet mig meget med, hvordan jeg skal komme i gang med en skriftlig opgave. Og da jeg afleverede opgaven, så blev min lærer så glad og sagde, at det var en model-tekst og viste min tekst til hele klassen. Jeg blev så stolt af mig selv. Og det gav mig så meget selvtillid og tro på, at jeg godt kan."

Nazias drøm var at blive socialrådgiver og hun har taget fagene Psykologi, Samfundsfag, Historie, Engelsk og Dansk som Andetsprog, som er målrettet optagelse på Socialrådgiveruddannelsen, men efterhånden som hun fik 10 og 12 i de fleste fag, fik hun blod på tanden. Nu har hun i stedet valgt at søge ind som Administrationsbachelor for at bruge noget af sin tidligere arbejdserfaring. Hun drømmer om et administrativt job fx i studievejledningen.

Hun ved, at uddannelse er vejen frem, der giver plads til at drømme stort.

VUC er som en platform. Det giver adgang til videregående uddannelse, så hvis du tror på dig selv, arbejder hårdt og følger undervisningsplanen i klassen, så kan du godt.