Spring til hovedindhold
Book

"Jeg prøvede at skjule min ordblindhed"

Der skal der gøres op med det tabu, som Maria mener, at der er i samfundet. Ordblindhed skal gøres mere normalt, så ordblinde ikke skal være bange for at fortælle andre om deres udfordringer.

Maria Holm Jensen var i sine unge år lidt genert omkring det faktum, at hun var ordblind. Hun har ikke altid villet stå ved, at hun havde et handicap og været åben omkring det. Inden hun kom på ordblindeskole, havde hun det svært i folkeskolen. Tiden gik meget med at kigge ud af vinduerne og gemme sig i timerne, så hun ikke blev spurgt.

- Jeg krøb langs fodpanelerne, så meget jeg nu kunne, husker Maria.

Maria undgik også helst at læse eller sende sms’er ved at ringe til folk i stedet for. Det andet ville tage for lang tid, og hun var nervøs for, om hun stavede forkert eller manglede et punktum.

- Lærerne havde lidt opgivet en, fordi det ikke lige så nemt gik ind, som ved alle andre.
Der var heller ikke fokus på hjælpemidler, så Maria fik hverken den hjælp eller opmærksomhed, hun havde brug for, før hun kom på en ordblindeskole.

Ordblindhed er et tabu

Tidligere har det været en udfordring for Maria at fortælle folk om sin ordblindhed, da tanken om deres reaktion fyldte meget. Derfor var det nemmere at lade være.

- Folk er usikre på emnet, og de ved heller ikke, hvordan de skal reagere, da de ikke har noget forhold til det at være ordblind, og derfor er de bange for at sige det forkerte, fortæller Maria.

Der skal der gøres op med det tabu, som Maria mener, at der er i samfundet. Ordblindhed skal gøres mere normalt, så ordblinde ikke skal være bange for at fortælle andre om deres udfordringer. Folk har forskellige fordomme, hvilket taler for bare at holde problemet skjult, forklarer hun.

At man kommer længst med ærlighed, er hun godt klar over. Derfor er hun også blevet meget mere åben omkring det, så hun kan få den hjælp, som hun har behov for.

Man kan godt – med de rigtige hjælpemidler

På VUC har Maria fået de hjælpemidler stillet til rådighed, som hun har brug for. B.la. IT-programmerne ”IntoWords” og ”CD-ORD”, som hjælper hende med at læse og skrive.

- Når jeg skal skrive svære ord, så er det virkelig en stor hjælp, og det virker helt vildt godt, forklarer hun.

Maria har kæmpet med, at hun rigtig gerne ville være engageret i skolen, men ikke rigtig har kunnet:

- Jeg har altid haft den mentalitet, at jeg ikke kunne, men den skal jeg lige have vendt på hovedet og have sagt: gu’ kan jeg så! Det har været godt at få bekræftet, at man kan godt, og især med de her hjælpemidler, så kan man rigtig godt. Det skal nok kunne lade sig gøre.

Danskmæssigt har Maria rykket sig rigtig meget. Det har dog også betydet at andre fag som tysk og fysik er blevet nedprioriteret. At læse og skrive er det vigtigste, og så må det andet komme bagefter fortæller hun.
Marias plan er at fortsætte med en 3-årig ordblinde HF, når hun er færdig på Basisholdet.

Et godt råd til andre ordblinde

Marias råd til andre ordblinde er at være åben om sit ”handicap” og bede om den hjælp, som man har brug for.