Spring til hovedindhold
Book

Jeg stræber efter at blive så god som muligt

Mads er 19 år, ordblind og i gang med sit tredje og sidste år på hf-søfartsuddannelsen. Han er meget engageret i skolen, konkurrerer med sig selv og knokler ekstra meget for at gøre sit bedste.

"Jeg gik i 9. klasse, da jeg blev testet ordblind. Mine forældre havde en mistanke om, at jeg nok var ordblind fordi jeg havde svært ved at lære specifikke ting, og flere af mine nære familiemedlemmer er også ordblinde. Mit testresultat viste, at jeg lå i det røde område, som betyder at jeg er stærkt ordblind. Jeg fik udleveret en IT-rygsæk, men brugte kun computeren, for jeg var ikke blevet introduceret til hjælpeprogrammerne".

Læseteknik hjalp på forståelsen

Da Mads startede på Hf-søfart, en 3-årig gymnasial uddannelse, fik han tildelt timer til specialpædagogisk støtte. Det forkortes ofte som SPS-timer, og det har gjort at han har rykket sig rigtig meget, fortæller Mads.

"Pludselig lærte jeg noget om tegnsætning og ordklasser og hvordan jeg skal bygge en sætning op. Det var virkelig godt, for nu kunne jeg koncentrere mig om hele tekster og fik tid til læsetræning. Min lærer lærte mig at læse et afsnit ad gangen og derefter skrive 3 stikord til det enkelte afsnit. Det har hjulpet mig rigtig meget, for nu er jeg tvunget til at tænke over teksten og så lagrer den sig meget bedre i hukommelsen".

Mads fortæller, at der er mange små apps, der hjælper ham i hverdagen. Fx Google Oversæt, hvor han bare scanner en tekst, som bliver læst højt.

"Den er mega nem at bruge, og så virker den også på andre sprog".

Fremtid som maskinmester

Mads har planer om at læse til maskinmester, når han bliver færdig med sin hf-søfart – en uddannelse, der tager 4,5 år. Han drømmer om at sejle verden rundt og opleve andre kulturer.

"Jeg ved godt, at det er en krævende uddannelse, men jeg kan godt lide at blive presset lidt, fortæller Mads. Jeg stræber efter at blive så god som muligt - og jeg må indrømme, at jeg var stolt af mig selv, da jeg fik 12 i gennemsnit det første år på hf-søfart. Så er det bevist, at det betaler sig at knokle og bruge den ekstra tid, der skal til for at lære pensum".

Derfor har Mads haft et stort udbytte af SPS

Keld Yding Sørensen som er Mads’ lærer på SPS-området fortæller, at Mads har haft et rigtig stort udbytte af sine SPS-timer. Mads har 20 timer om året, hvor han lærer forskellige strategier til at angribe en tekst eller opgave – og på den måde er meget nemmere for ham at arbejde med fagligt indhold i stedet for kun at tænke på stavning. Når man modtager SPS-timer, så handler det om, at læreren sammen med kursisten finder frem til en personlig læse-, stave- og skrivestrategi, som passer nøjagtig til den enkelte kursists behov og muligheder.

"Det hele handler jo egentlig om at få fuld valuta af teknikken", fortæller Keld Yding Sørensen. "På den måde binder man opmærksomheden til faget og ikke dét at læse, skrive eller stave. For der findes masser af programmer, som hjælper ordblinde med at læse og stave, de er helt gratis og nemme at bruge. Man skal bare lære at bruge dem på den bedste måde – og det er sådan noget, vi hjælper med her på skolen".