Spring til hovedindhold
Book

Jeg vil bare have hue på

Freja er ikke i tvivl: hun vil have en studenterhue, så hun kan læse videre til lærer. Hele sit liv har hun fået besked om at pakke sine drømme væk, fordi hun er ordblind: ”Du skal på erhvervsuddannelse”. Men Freja kan godt lide at gå i skole og vil gerne have en gymnasial uddannelse.

Frejas skolegang har altid været præget af hendes ordblindhed. Hendes ordblindhed blev opdaget allerede i 2. klasse, hvor hun havde svært ved at skelne mellem det/den/der. Eftersom ordblindhed ligger i hendes familie, testede lærerne hende allerede i indskolingen med resultatet: meget ordblind.

  • I folkeskolen var jeg den eneste ordblinde i min klasse. Jeg fik en iPad til at læse tekster op i timerne, men folk ødelagde den, fordi de syntes det var irriterende.

9. og 10. klasse tog hun på en ordblindeefterskole i Jylland, hvor hun for første gange mødte et fællesskab med andre, der også havde svært ved at læse og skrive.

  • Det var mega fedt ikke længere at være alene om at være ordblind. Jeg føler, at det gjorde os tættere.

Fuld af forventning og med ny viden om hjælpemidler søgte hun ind på en almen ungdomsuddannelse i Odense. Forud for opstarten blev hun indkaldt til rundvisning og et møde sammen med sine forældre. Skolen kunne se problemer ved at optage hende, da de mente, at hun ville være et forstyrrende element for nogen i undervisningen! Lettere chokeret søgte hun i stedet ind på HF Ordblind, hvor hun kom i klasse med andre ordblinde, der har lignende oplevelser med i bagagen. Derfor betyder studenterhuen ekstra meget:

  • Når jeg får huen på, kan jeg bare sige ’tag den – jeg kunne godt’. Det glæder jeg mig virkelig meget til.

Jeg har virkelig rykket mig både fagligt og socialt

Før var dansk et hadefag, men med nye hjælpemidler synes Freja faktisk, at det går meget godt. Hun er meget glad for matematik og engelsk, som mange andre ikke kan lide, fordi det måske altid har været det fag, de har haft sværest ved. De er gode til at hjælpe hinanden i klassen og f.eks. dele noter. Og det giver en tryghed at vide, at alle har svært ved det på hver sin måde.

  • Nogle gange kan vi diskutere i klassen, hvordan man staver et eller andet ord, og så vi griner af, at ingen af os kan finde ud af det. Det giver en særlig tryghed.

Freja har svært ved at høre ordenes lyde. Hun bytter om på ord i sætningerne, gentager ord to gange og skriver nogle gange det rene volapyk. Derfor fungerer oplæsning rigtig godt for hende. Hendes foretrukne hjælpemidler er tale-til-tekst, som hun bruger til at indtale sin tekst, hvorefter computeren skriver teksten for hende.

Et godt råd til andre ordblinde elever er at være åben overfor nye hjælpemidler, som de løbende præsenteres for - også selv det kan være træls at indse, at man har brug for hjælp. Og f.eks. tage imod den ekstra ordblindeundervisning, som er obligatorisk for alle 1. års hf’ere. Her får man ekstra hjælp i dansk og matematik på et lille hold med kun 6 elever, så læreren virkelig har tid god til at hjælpe hver enkelt.

- Jeg er virkelig glad for at gå her, og jeg har rykket mig så meget både fagligt og socialt. Det beviser, at jeg også kan komme ind det næste sted, jeg gerne vil søge ind. På den måde er hf med til at åbne min fremtid.

 

Læs mere om HF Ordblind her