Spring til hovedindhold
Book

Jeg vil så gerne give noget tilbage til det danske samfund

Omar kom til Danmark i 2017 og har i løbet af det seneste år gennemført en studentereksamen på dansk. Det sidste år i GIF-klassen har været det bedste år i hans liv.

Det sidste år i GIF-klassen har været det bedste år i hans liv, fordi han har lært så meget om det danske samfund og føler sig meget tryg her i Danmark.

"Jeg kan ikke blive bedre og klogere alene. Derfor roser jeg mine lærere hele tiden, fordi de motiverer mig, hjælper mig og giver mig denne her mulighed. Jeg prøver hele tiden at presse mig selv til at blive bedre. Og jeg elsker, når min lærer siger, at vi skal lave rapporter og afleveringer, griner han."

Det bedste ved GIF er, at det træner ham til at blive klar til universitetet. Han har tidligere læst knapt 3 år på medicinstudiet i Rumænien og med en GIF-eksamen i hånden er det nu muligt for ham at genoptage sit studie. Han har lært rigtig meget om det danske uddannelsessystem.

En verdensborger

24-årige Omar kommer oprindeligt fra det krigshærgede Syrien. Arabisk er hans modersmål, men i dag taler han 4 sprog flydende: arabisk, rumænsk, engelsk og dansk. Han har tidligere boet i Saudi-Arabien og senest i Rumænien, inden han kom til Danmark. Han har masser af erfaring med at etablere sig i et nyt land og ved, at den bedste måde at integrere sig på er at lære sproget. 

Det ER svært at starte forfra igen, og det var hårdt for ham at flytte til Danmark uden sin familie og sit netværk. Han startede hurtigt på sprogskole, men har også tillært sig sproget via danske venner og et arbejde som salgsassistent ved kassen. Han har også brugt biblioteket rigtig meget, hvor der er ro til at læse.

"Jeg prøver hele tiden at presse mig selv til at blive bedre. Jeg giver ikke op. Og skolen har en fantastisk atmosfære, hvor jeg kan sidde og arbejde. Jeg elsker de rolige studiemiljøer."

På GIF er han blevet bedre til skriftlig dansk, men har også lært en masse om dansk historie. En tur i Den Fynske Landsby gjorde stort indtryk på ham (foto).

Selvom han taler engelsk, har faget fået en ny dimission, nu hvor han har lært om retoriske virkemidler i den engelske og amerikanske kultur.

Each one, teach one

Omar kommer fra en familie af læger. Hans far og 3 onkler er alle læger, og hans søster og lillebror er i gang med medicinstudierne, så det er hjælpe mennesker har været en stor del af hans opvækst. Derfor er det naturligt for ham at uddanne sig til læge og udleve sit kald om at hjælpe andre. 

I øjeblikket er han glad for at hjælpe sine ’kolleger’ i klassen. Han har beskæftiget sig meget med matematik, fysik og kemi på sit tidligere medicinstudie, hvilket han kan sætte i spil. Selv er han kommet ’endnu tættere på de naturvidenskabelige fag’ i løbet af det seneste år på GIF. 

Efter sommerferien er det planen at starte (igen) på medicinstudiet på ét af de 4 danske universiteter:
"Jeg håber at kunne gøre en forskel senere og give noget tilbage til det danske samfund, som har gjort så meget for mig."