Spring til hovedindhold
Book

Lotte ville egentlig ikke gå gymnasievejen

Jeg elsker at sejle – og det er fantastisk, at det også kan være mit arbejde. Årets første hf-søfartsstudent er netop blevet færdig.

Lotte er 21 år og årets første hf-søfartsstudent. Det var hendes søster, der fik æren af at give hende den flotte hf-søfartshue med signalflagene på. Traditionen tro hejste hun også Dannebrog. Det er nemlig en del af uddannelsen på Svendborg Søfartsskole, og derfor har vi den regel, at årets første hf-søfartsstudent hejser flaget.

Ville ikke have gået gymnasievejen

Lotte havde egentlig svoret, at hun aldrig ville tage en gymnasial uddannelse. Hun har både været på efterskole og højskole, haft sabbatår og taget Grundforløb 1 på mediegrafikeruddannelsen. Det var bare ikke det rigtige. Så fik hun arbejde i en Spar-købmand og det var godt for hende.

- Der fandt jeg mig selv, fik mere selvtillid og blev mere moden. Man kan vel sige, at jeg fik en anden tilgang til alle de ting, man skal lave til skolen, og hvordan jeg skal læse – og da jeg opdagede hf-søfartsuddannelsen, tænkte jeg, at det var da lige mig, selvom jeg egentlig aldrig ville have valgt gymnasievejen.

Lotte fortæller, at hun har været rigtig glad for at tage den 3-årige hf-søfartsuddannelse. Især vekselvirkningen mellem gymnasiale og maritime fag – og også mellem teori og praksis – har været godt. Som Lotte selv siger det: Jeg kan rigtig godt li’, at der er nogle afbræk, hvor man laver noget andet.

Job og videre uddannelse inden for den maritime verden

Selv om skolen er slut nu, har Lotte har ikke meget tid til at slappe meget af. Hun har fået sommerferiejob på Samsø-færgen som ubefaren skibsassistent. Her skal hun bl.a. hjælpe med at dirigere biler ombord, holde styr på cykler, arbejde med vedligehold og rundering – dvs. tjekke at alt er pænt og ordentligt. Til august starter hun på SIMAC (Svendborg International Maritime Academy).

- Jeg elsker at sejle, og jeg synes, det er fantastisk. Tænk sig, at noget jeg elsker, rent faktisk også kan være mit arbejde. Efter sommerferien starter jeg på SIMAC, hvor jeg skal læse til maskinmester. Jeg kan få merit for det 1. semester, fordi jeg har taget hf-søfartsuddannelsen, så jeg starter direkte på værkstedet. Min praktik bliver på et af Mærsk Supply Services skibe, hvor jeg har fået kontrakt, fortæller Lotte.

Lotte glæder sig til at skulle til søs med Mærsk Supply Service. Hun vil gerne prøve så meget som muligt i de kommende år, måske sejle med tankskibe, og se noget af verden. Senere kan det være, at hun søger mod de danske farvande igen – eller måske på land – det kommer nok an på familiesituationen til den tid.

Flere kvinder til søs

Lotte fortæller, at hun håber, at der kommer flere kvinder til søs. Selv trives hun godt, selv om hun er den eneste kvinde på jobbet, men hun vil gerne slå et slag for, at det er fedt at sejle – og man bare skal springe ud i det, hvis man kunne tænke sig at stå til søs.