Spring til hovedindhold
Book

Mikkel vil hjælpe andre gennem svære tider

Efter en sygemelding med angst og depression har Mikkel været på en lang rejse og er i dag stolt over at læse på det 1-årige velfærdsforløb. Han vil gerne uddanne sig til socialpædagog og bruge sin erfaring til at hjælpe andre.

Mikkel ved alt om, hvordan livet pludseligt kan tage en uventet drejning. For 3 år siden fik han et stort sammenbrud på arbejde og blev sygemeldt med angst og depression. 

Dårlig timing med corona

Mikkels sygemelding ramte samtidig med, at corona lukkede alting ned, så i starten kunne han ikke få nogen hjælp. At gå rundt derhjemme alene gjorde ikke hans tilstand bedre, tværtimod. Det var vildt dårlig timing. Han er vokset op med at ’rigtige mænd græder ikke’ og har i årevis lukket ned for sine egne følelser for at kunne tage sig af andre.

  • Jeg er egentlig overrasket over, hvor meget jeg kunne bære, før det gik galt. Men mit hoved kortsluttede og jeg var bare helt færdig.

Da hans depression var på sit værste, var han virkelig nede i et sort hul. Han begyndte at gøre selvskade og gjorde sig selvmordstanker. Efter langs tid på venteliste fik han endelig tid hos en psykolog, som kunne hjælpe ham tilbage til livet igen.

  • Jeg fik også lykkepiller af min egen læge i 1,5 år, men følte mig totalt som en zombie, så jeg tog en kold tyrker og stoppede fra den ene dag til den anden på trods af at alle rådede mig til at lade være. Men jeg kunne ikke holde ud at leve uden at kunne mærke mig selv.

Han har lært en masse værktøjer fra psykologen bl.a. at det er OK at trække sig lidt tilbage ind i mellem, så han ikke bruger al sin energi. Og så er én af bedste måder at komme videre på at snakke om det.

- Jeg føler, at jeg har fået et helt nyt liv, efter jeg er startet på VUC

Jeg vil bare gerne have det godt igen

Da Mikkel langsomt fik det bedre, voksede ønsket om en uddannelse. Han har tidligere arbejdet som supporter og uddeler og været i gang med forskellige uddannelser, som ikke var de helt rigtige.

  • Det stresser mig, at jeg er 29 år og ikke har nogen uddannelse

Men nu ved han, hvad han vil: Han vil gerne hjælpe andre unge, der går igennem angst og depression. Han har selv prøvet af få hjælp fra andre, som ikke ved hvordan det er gå igennem og kan relatere til det.

  • Min plan er at studere til socialpædagog i fremtiden for at kunne hjælpe andre. Jeg håber, at jeg kan gøre en forskel med min erfaring.

En støtteperson i kommunen fortalte ham om VUC’s pakker, som kan guide én i en bestemt retning med udvalgte enkeltfag. Og efter samtale med en studievejleder, var han ikke i tvivl om at det 1-årige Velfærdsforløb var det rigtige for ham.

  • Hvis jeg var startet med en fuld hf i stedet for enkeltfag, havde jeg fået mange flere timer. Nu har jeg f.eks. dage, hvor jeg har fri kl. 12, og det er jeg virkelig glad for. Det er helt perfekt til at starte blidt op.

Jeg har fået et helt nyt liv

Mikkel var ret nervøs for at skulle starte i skole igen. Han var i underskud af social kontakt og var bange for, at det hele ville ramle sammen igen, når han kom ud blandt andre mennesker. Han valgte fra starten at være åben omkring sin baggrund, og de andre i klassekammerater har været så forstående og støttende.

  • Jeg føler, at jeg har fået et helt nyt liv, efter jeg er startet på VUC. Det har bare været så fedt og lige hvad jeg havde brug for. Det hjælper mig at have en hverdag at stå op til og komme ud og snakke med andre mennesker hver dag. Jeg har helt klart noget, jeg skal have indhentet

På velfærdsforløb går alle i en fast klasse og deler fremtidsplaner, der orienterer sig mod pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver osv. Det giver et fælles fagligt fokus i undervisningen, og det er rart at følges ad.

  • Jeg synes, det er fedt at vi alle går i den samme klasse. Jeg kan bedst lide at det er de samme mennesker, jeg møder hver dag, og jeg var da lidt nervøs for at blive på sat på flere forskellige hold.

Selvom Mikkel nogle dage er helt drænet for energi, så betyder fællesskabet alt. Han havde mest brug for uddannelse, men har erkendt at det sociale sammenhold i klassen får ham til at føle sig levende igen.

  • Jeg er skide stolt over at gå fra så sort et hul til, hvor jeg er nu. Jeg tager ikke ét skridt i den rigtige retning, jeg tager 10 ad gangen. Hvis jeg kan holde fast i det her, så ved jeg, at jeg er på det rigtige spor.

 

Læs mere om det 1-årige pædagogforløb