Spring til hovedindhold
Book

"Min ordblindhed har gjort mig stædig"

19-årige Sofie tager ikke nej for et nej. Hun er vant til at kæmpe for tingene og få det til at lykkes. Hun ved, hvad hun vil, og hvad hun kan, og hvis det ikke lykkes i første omgang, så skal hun nok få vredet det rundt, så hun finder ud af det.

"Når du er ordblind, er du vant til at skulle kæmpe for tingene. Hvis man kigger på en normal folkeskoleelev, så skal vi jo arbejde dobbelt så hårdt for det, vi gerne vil. Men det er jo også det, der gør, at vi kan komme igennem en hf".

Sofie er glad for at gå i en klasse, hvor lærerne er gode til at give plads. De ved godt, at tingene tager lidt længere tid, og at alle har forskellige udfordringer. Sofie er bogligt stærk, men har svært ved det skriftlige og grammatikken fx nutid/datid. Hun er glad for at bruge Dragon Dictation i engelsk og CD-ord til opgaver. Hun retter ikke sine noter, for hun har lært at bruge sin energi på det, der er vigtigt.

Rykkede på efterskolen

Sofie blev testet ordblind i 7. klasse, og det åbnede nogle muligheder for at komme på efterskole. Hun startede på Nislevgård Efterskole for ordblinde i 8. klasse og fortsatte i 9. klasse, og det har ifølge hendes forældres udsagn været de bedste penge, de nogensinde har givet ud.

"De er de to bedste år i mit liv. Det var virkeligt et boost både socialt, personligt og skolemæssigt. Jeg fandt ud af, hvem jeg selv var, og jeg har rykket mig mere på de to år end de 8 år, jeg gik i folkeskole. Jeg kan takke den efterskole for alting".

På efterskolen blev Sofie særligt knyttet til sin dansklærer, som gav hende et spark til at komme i gang med en ungdomsuddannelse.

"På sidste skoledag sagde han til mig, at jeg skulle tage mig sammen og få en hue på – også selvom det var en ordblindeklasse. Så det har jeg lovet ham, og det er derfor jeg er i gang med min hf nu. Jeg glæder mig rigtig meget til at vise ham huen til sommer".

Hele familien er involveret

Ordblindhed er arveligt, og i Sofies familie har de altid vidst, at hendes moster var ordblind. Da Sofie blev konstateret ordblind, blev hendes mor også testet og fik i en alder af 40 år bekræftet, at hun også var ordblind. Det har givet mor og datter mod på at engagere sig i ordblindeforeningen. De sidste 2-3 år har de været med som frivillige på sommerlejr. Her står Sofie for at være sammen med børnene, mens forældrene er på kurser og fx lærer at bruge børnenes hjælpemidler.

"Jeg vil gerne være med til at sætte fokus på, at det er OK at være ordblind og byde folk velkommen i klubben. Det giver rigtig meget."

Drømmer om at arbejde med museumsgenstande

Til sommer tager Sofie et år til England for at arbejde med udviklingshæmmede og for bl.a. at samle point til at søge ind på Konservatorskolen på linjen ”Kulturhistorisk konservator”. De optager kun 10 elever hvert 3. år, så hun venter et par år med at søge. Indtil videre arbejder hun frivilligt på Bevaringscenter Fyn, hvor hun har været med til udgravninger, at flytte skeletter og fjerne korruption fra jern og bly på både trænings- og museumsgenstande.

"Det er i virkeligheden ret nørdet, men konservering har bare fanget mig. Her skal jeg bruge både mine hænder og min hjerne for at finde ud af, hvordan jeg bedst muligt kan bevare den her genstand".

"Tag kampen op"

Udover at alle burde tage på efterskole, så lyder dagens gode råd fra Sofie: ”Tag kampen op”

"Det kan godt være overvældende at tænke ”fuck det er et gymnasium, der er så mange lektier”. Men prøv det! Og hvis det ikke er det rigtige for dig, så tag det ikke som et nederlag, men tag det som at du har lukket en vej. Det er ikke et nederlag, hvis du ikke kan, det er bare fordi, det ikke er det rigtige for dig".