Spring til hovedindhold
Book

På hf-søfart får du 2 uddannelser

Verden ligger åben med hf-søfart. Her får man nemlig både en fuld hf og uddannelse som skibsassistent, og derfor kan man vælge om man vil tage direkte ud at sejle eller søge ind på en maritim eller en almindelig videregående uddannelse.

Laust og Christian, to af vores førsteårs hf-søfartslever, er helt enige om, at verden ligger åben, når de får deres hue. En hf-søfartsuddannelse består nemlig både af en fuld hf og uddannelse som skibsassistent, og derfor kan de vælge om de fx vil tage direkte ud at sejle eller søge ind på enten en maritim eller en almindelig videregående uddannelse.

- Det er super fedt at gå på hf-søfart – netop fordi det er en form for kombineret uddannelse. Jeg kan selv godt lide at sejle og vil også gerne læse videre i den maritime retning, men andre vil måske hellere noget andet – og det kan de også, fordi de samtidig får huen, altså en fuld hf-uddannelse, fortæller Christian, og Laust nikker samstemmende.

Ikke lyst til gymnasiet

Laust og Christian har forskellige baggrunde for at starte på hf-søfart. Laust er 17 år og kommer direkte fra en efterskole, hvor Christian er 19 år og har været startet på en erhvervsskole først.

- Jeg havde ikke lyst til at gå på et almindeligt gymnasium, siger Laust. – Der skulle gerne ske lidt mere, så jeg havde oprindelig tænkt på en håndværksmæssig uddannelse. Men så var jeg på besøg på Svendborg Søfartsskole sammen med min efterskole og jeg synes bare, at uddannelsen lød super spændende og at der var et hyggeligt miljø på søfartsskolen – og derfor valgte jeg hf-søfart.

- Jeg har faktisk gennemført Grundforløb 1 og næsten Grundforløb 2 på Syddansk Erhvervsskole og der lærer man jo lidt om mange forskellige håndværksfag. Men der var aldrig nogle af dem, der rigtig fangede mig og derfor tog jeg faktisk to sabbatår, hvor jeg arbejdede på en restaurant. En dag så jeg et opslag på Facebook om hf-søfart, og så fandt jeg ud af, at det lød ret interessant at gå den maritime vej – og der var hf-søfart jo lige den rigtige vej ind, fortæller Christian.

Fedt med både teori og praktisk undervisning

Hf-søfartsuddannelsen varer 3 år og undervisningen er tilrettelagt sådan, at skemaet veksler mellem teori og praksis og mellem maritime og gymnasiale fag.

- Det er rigtig godt, at dagene veksler sådan. Det er meget sjovere og ugen går virkelig hurtigt. I år er vi på VUC mandag, onsdag og fredag og har normale hf-fag og tirsdag og torsdag er vi så på søfartsskolen, hvor vi har en masse praktiske fag. Og vi har et rigtig godt lærerteam på både søfartsskolen og VUC. På søfartsskolen har vi indtil nu arbejdet i riggerværkstedet, hvor vi bl.a. arbejder med søfartsknob og så har vi haft motorlære, vagthold og en del kurser allerede. Det ene kursus var bl.a. et §17-sikkerhedskursus, så vi må opholde os på en arbejdsplads, hvor der bliver svejset, fortæller de.

Der er selvfølgelig også meget undervisning om sejlads og praktisk sømandskab, når man tager en hf-søfart. Laust fortæller, at de i vintersæsonen har lært om vedligeholdelse af bådene og til foråret skal de på vandet og sejle. Både Laust og Christian glæder sig også til de skal ud at sejle med skonnerten Fylla til foråret, for de har begge sejlet en del med deres familie og nyder tiden på vandet.

Hvad fremtiden bringer

Laust fortæller, at han måske gerne vil være maskinmester. Christian regner også med at gå den maritime uddannelsesvej:

- Jeg vil gerne være styrmand. Jeg er nok ikke så meget til arbejdet i motoren, som Laust er, griner han. Og det fede er jo, at vi både får en fuld hf og uddannelsen som skibsassistent. Så vi har rigtig mange muligheder, når vi er færdige.