Spring til hovedindhold
Book

Sara har fundet overskud til at gå i skole

Sara har altid vidst, at hun gerne ville uddanne sig som pædagog, men hun var ikke klar til at gå på en almindelig hf, hvor hun skulle have undervisning i en større klasse. Da hun hørte om HF Autisme sprang hun til og er ikke blevet skuffet.

Til sommer kan Sara kalde sig hf-student og sætte huen på hovedet efter 3 år på HF Autisme. En forudsigelig hverdag med tydelig struktur har været afgørende for, at hun kunne holde koncentrationen og fokus i undervisningen. Her har hun har lært at tage én dag ad gangen og fortælle lærerne, hvad hun har brug for, så hun kan overskue at komme i skole.

  • Jeg kan godt lide at være her, fordi jeg har haft nogle gode lærere og god struktur, så jeg hele tiden har været forberedt på, hvad der skulle ske i timerne. Det sætter man virkelig pris på som autist.

Tidligere har Sara haft meget fravær og ikke gået op i skolen, fordi hun ikke havde energien til det. Men hun føler, at der er sket en ret stor udvikling i løbet af de sidste 3 år, og at hun har klaret sig ret godt. 

  • Nu får jeg okay karakterer, og det plejer jeg altså ikke. Måske hænger det sammen med, at jeg nu har under 2% fravær. Jeg har ligesom bare besluttet mig for at dukke op til undervisningen hver dag, selvom jeg skal pendle med tog fra Fredericia. Det er helt sikkert køreturen værd.

Manglede eksamen fra folkeskolen

I folkeskolen kunne Sara ikke holde ud at være i lokale med mange mennesker og meget larm. Hun havde svært ved at koncentrere sig i timerne, fordi hun er meget lydfølsom, hvilket er typisk for autister. Hun blev diagnosticeret som 14-årig, som er tidligt for piger. Hendes storebror har også autisme, så hendes forældre så, inden Sara fyldte 2 år, tidlige tegn på infantil autisme hos hende. Hun havde fx svært ved at lære at tale og gå.

Hun blev sygemeldt med svær depression som teenager og kunne til sidste ikke overskue at komme i skole. Derfor fik hun ikke sin 9. og 10. klasses eksamen fra folkeskolen.

Da hun havde fået det bedre, tog hun et år på efterskole, arbejdede i en børnehave og gik kortvarigt på AGU (Almen grunduddannelse), før hun fandt en højskole, hvor hun tage sin eksamen på mindre hold.

  • Jeg har arbejdet på mange af de ting, som altid har været svære for mig. Fx ved jeg, at jeg skal have lyd i ørene, hvis jeg bliver overstimuleret. Jeg er helt afhængig af mine hovedtelefoner i toget, så jeg kan koncentrere mig om at læse.

HF Autisme den rigtige løsning

Sara har altid vidst, at hun gerne ville uddanne sig som pædagog, men hun var ikke klar til at gå på en almindelig hf, hvor hun skulle have undervisning i en større klasse. Da hun hørte om HF Autisme sprang hun til og er ikke blevet skuffet.

Det var en stor hjælp for hende, at de kun var 12 kursister i klassen, da de startede på 1. år, så det gik hurtigt med at lære de andre at kende og finde en god rutine. De fleste fag overraskede hende positivt, og hun er glad for den hjælp, hun får til at holde fokus i timerne. På 2. år valgte hun at udfordre sig selv ved at tage et valgfag på et almindelig enkeltfagshold med andre kursister, hun ikke kendte. Og det gik godt, så her på 3. år læser hun Mediefag, Spansk, Psykologi og Samfundsfag sammen med andre enkeltfagskursister.

  • Efter jeg er begyndt på hf, er jeg blevet vildt glad for at læse. Det har jeg aldrig gjort, men under corona kedede jeg mig, og så begyndte jeg bare at læse. Nu går næsten ikke en dag, hvor jeg ikke læser i mine fantasybøger.

Med hf-eksamen i hus kan Sara søge ind på pædagoguddannelsen til sommer, hvilket hun altid har drømt om.

 

Læs mere om HF Autisme eller HF IN (inklusions-hold).