Spring til hovedindhold
Book

Stol på dig selv, du kan godt

Stefanie har et mål: hun vil være revisor. Og der er ikke nogen, der skal sige, at det ikke kan lade sig gøre, for hun ved, at hun nok skal lykkes med det, selvom det tager lidt tid.

Hun er nu godt i gang med 2-årig STX, så hun kan få sig den adgangsgivende studentereksamen, så hun kan søge ind på HA på universitetet. Her vil hun bygge oven på med en kandidat indenfor økonomi og søge statsautorisation som revisor, så hun kan blive selvstændig. Dvs. der er lagt planer for de næste 11 år, men hun er ikke i tvivl om, at hun går hele vejen.

Stefanie har drømt om at uddanne sig til revisor i mange år, men rent økonomisk har det ikke været muligt før nu. Hun flyttede hjemmefra som 17-årig, da hun var i gang med HG. Efter 4 år blev hun udlært som butiksassistent med speciale i kapitaldrift, som er en specielstyreform i at drive kædebutikker, som vi kender fra fx Netto og Lidl.

- Da jeg var færdig med den uddannelse som 20-årig, så tænkte jeg ”det er bare ikke det her, jeg skal”. Jeg var så træt af mine kunder og rutinerne. Alting er meget rutinepræget i forretningen, og du laver det samme hver måned, så jeg skulle have noget andet.

Derefter startede hun i Faaborg Kommune som ufaglært social- og sundhedshjælper, hvor hun arbejdede i 4 år. Hun gik i gang med uddannelsen som assistentelev, men fandt ud af det heller ikke skulle være det. Drømmen om at blive revisor rumsterede stadig. Hun havde ikke lyst til at gå i lære én gang til og ville hellere tage uddannelsen på universitetet, hvilket krævede en gymnasial adgangsgivende eksamen. Men på trods af hele to uddannelser i ryggen, kunne hun hverken få adgang eller merit med en HG.

Hvad f***** gør jeg så?

Da hendes kæreste sagde, at hun skulle gå efter det, hun virkelig gerne ville, vidste hun, at hun måtte starte forfra og tage en studentereksamen hurtigst muligt. Hun blev anbefalet at tage den som fjernundervisning pga. sin alder. Det havde hun bestemt ikke lyst til, da hun gerne vil have sparringspartnere i hverdagen at vende tingene med. Heldigvis så var STX blevet oprettet på FYNs HF, hvor hun kunne med at tage den på 2 år.

- Jeg følte, at STX’en var min sidste løsning for at komme videre. Og da jeg fandt ud af, at jeg kunne tage den på 2 år, tænkte jeg: ”det er bare det, jeg skal”.

Når hun ser tilbage på sin uddannelsesrejse, ville hun ønske, at hun ikke havde lyttet sin til uddannelsesvejleder i sin tid, der rådede hende til at tage en erhvervsuddannelse, fordi hun er ordblind.

- Når man tager en erhvervsuddannelse, så skal man virkelig være sikker på, at det er det man gerne vil – især hvis man ikke tager en EUX oveni. Ellers sidder du fast, og det er svært at skifte spor. Jeg vil råde alle til at tage en gymnasial uddannelse og så vælge videre derfra.

Du skal ikke lade andre sætte begrænsninger for dig!

Min uddannelsesvejleder så mit ”handicap” i stedet for mig som person

Som ordblind blev hun rådet til at starte på en HG med beskeden ”du er ordblind, du kommer ikke i mål med noget”. Hendes ordblindhed blev opdaget sent og hun fik aldrig de hjælpemidler, hun havde behov for, i folkeskolen, men blev i stedet sat på bagerste række. Hun lærte at klare sig igennem skolen på trods, og det er i dag hendes styrke. Da hun søgte ind på STX skulle hun igennem en kompetencevurdering, da det er mange år siden, hun gik ud af folkeskolen. Testen blev gennemført uden hjælpemidler i Dansk, Engelsk og Matematik A, og hun blev optaget på baggrund heraf. Det er hun faktisk stolt af.

- Jeg har aldrig identificeret mig selv som ordblind. Jeg synes heller ikke, at mine karakterer afspejler det. Så jeg ville ikke bruge 3 år på en HF Ordblind, når jeg kunne gøre det på STX’en på 2. Jeg synes da, at det går fint indtil videre.

Det er anderledes at gå i skole, nu hvor jeg er blevet lidt ældre

Der er stor aldersforskel i STX-klasserne, og som 25-årig er Stefanie én af ældste i klassen, og den yngste er 17. Hun er ved at købe hus med sin kæreste, hvor andre er i gang med at flytte hjemmefra. Stefanie har allerede fået hue på én gang og er et sted i sit liv, hvor hun nok mere anser sit studie som et job med kolleger.

- Jeg kan godt lide dynamikken i at være blevet ældre og gå i skole. Lærerne ved, at jeg er her for at få en uddannelse. Når man går ned på en SU i min alder, så er det ikke hyggeligt længere, så er det fordi man skal bruge det til noget.

Hun er meget glad for lærerne og synes, at de er superdygtige til at møde alle elever på det niveau, de er. Der er også plads til, at man kan zoome ud, hvis man har en dårlig dag. Hun har været med til at indstille Jeanne til Politikens Undervisningspris, fordi hendes passion for at undervise og de store litterære værker smitter af på alle. En lærer, der lytter til hvad der bliver sagt – selv når man har mange stavefejl. Og det er lige hvad Stefanie har brug for.