Spring til hovedindhold
Book

Uden GIF ved jeg ikke, hvad jeg ville have gjort

Med en uddannelse som fremmedsprogslærer har mexicanske Diego et godt udgangspunkt for at lære dansk.

Da Diegos mor er født i Danmark, kan han få et dansk pas, hvis han bor i landet i min. 1 år, inden han fylder 22 år. Både Diego og hans to søstre er derfor flyttet hertil, og han er godt i gang med at tage en dansk studentereksamen på dansk (GIF).

”Du må ikke flytte til Danmark om vinteren”

Da Diego flyttede hertil, kunne han kun sige fisk, tillykke og tak. Han var ivrig efter at lære sproget, da han vidste, at det er en bedste måde for at integrere sig. Han blev frivillig i et kunstgalleri og startede på LærDansk. Men efter kun 1,5 måneds undervisning lukkede landet ned pga. corona og gav Diego ekstra svære betingelser for at lære nye folk at kende.

- Det var forfærdeligt og meget ensomt. Først og fremmest var det vinter, så danskerne bliver hjemme. Det var det svært at komme i kontakt med folk.

Han gennemførte sin danskuddannelse på LærDansk og søgte målrettet efter muligheder for at få en dansk uddannelse. En veninde foreslog ham at tage enkeltfag på VUC, men han blev hurtigt klar over, at den 1-årige GIF-uddannelse var det rigtige valg for ham. Den kunne hjælpe ham til at få et større netværk og en dansk studentereksamen, der giver adgang til videre uddannelse på universitetet.

- Jeg føler, at en skole er mit naturlige miljø, hvor jeg klarer mig bedst. Og jeg søgte efter et hold med et socialt fællesskab og en fast klasse med de samme 20 personer, der møder op hver dag i et år, så jeg kunne få nyt netværk.

Det er hårdt at gå på GIF, men du kan godt klare det

Undervisningen på GIF er meget intens og har levet op til Diegos forventninger. Han er meget glad for skemastrukturen, for at vide hvad han skal, lærerne og den uformelle skolekultur. Det er noget anderledes end skolegangen i Mexico. Det er tydeligt, at lærerne er meget bevist om og vant til at undervise elever, som har et andet modersmål end dansk.

Selvom det ER hårdt at tage GIF, så føler han, at han klarer sig godt på dansk, når han skal forklare noget fagligt i klassen. Det er lidt sværere at følge med i snakken i sociale sammenhænge. Derfor har han gjort det til en vane kun at tale dansk, når han er sammen med andre – i stedet for at slå over i engelsk.

- At tage en hf på ét år er ikke så nemt, men man kan godt klare det og have et socialt liv eller et arbejde ved siden af. Siden jeg kom til Danmark, har jeg kæmpet for at integrere mig i det danske samfund. Jeg har fået mange nye venner, både udlændinge og danskere her på skolen. Uden GIF ved jeg ikke, hvad jeg ville have gjort.

Det sociale fællesskab betyder alt

Diego har meldt sig til Kursistrådet, hvor han er en fast del af fredagsbaren. Det er et godt sted at udvide sit ordforråd og lære en masse nye mennesker at kende udover GIF-klassen.

- Det er altid været sjovt at være med til fredagsbaren. Jeg kan godt lide at være ansvarlig for noget og hjælpe med at bygge noget op. Nu har jeg fået en stor gruppe af tætte venner, men det var ikke nemt.

Den danske humor har gjort det lidt svært at lære folk at kende på et dybere plan. Humoren i Mexico er mere direkte og overdreven, hvorimod danskere godt kan lave sjov med et seriøst ansigt og bruge ironi. Han skal lige vænne sig til den danske humor

- Når folk bruger ironi, skal jeg først sikre mig, at jeg forstår det danske, som de siger. Og så prøver jeg at undersøge om der ligger noget mening gemt i et dybere lag. Mange gange kan jeg godt se, at det er noget sjovt I siger, så griner jeg, men jeg ved ikke hvorfor.

En fremtid med datalogi

Til sommer starter Diego på datalogi på Syddansk Universitet, og det er for ham det sidste trin for at blive fuldt integreret i samfundet. Han er glad for matematik og sprog og føler, at datalogi er et sted, hvor det er blandet godt sammen, fordi man arbejder med forskellige programmeringssprog som f.eks. Python eller Java. Der er mange gode jobmuligheder efter uddannelsen, så lige nu er det planen at blive her i 5-7 år mere, inden han vælger om fremtiden bliver i Danmark, Mexico eller et andet land.

- Som 22-årig er Danmark det bedste sted for mig lige nu, og jeg kan godt lidt den person, jeg er blevet, efter jeg kom hertil. Friheden er den største fordel: man kan gå udenfor om natten uden at tænke over det, her er uddannelse og SU. Det er meget nemt at blive selvstændig i DK, når man er ung.