Spring til hovedindhold
Book

Ung filmskaber nomineret til amerikansk filmfestival: Mine historier kommer fra hjertet

Anna van Deurs er ung filmskaber med et spirende talent, der vækker international opmærksomhed. Hun er netop rejst til NY med sin familie for at deltage i All American High School Film Festival, hvor hendes debutfilm, UNIKUM, er udtaget blandt 2000 kortfilm fra 40 forskellige lande.

17-årige Anna har selv skrevet og instrueret filmen og fandt inspirationen til historien ved et tilfældigt møde i et sommerhus. Og det er meget symptomatisk for, hvordan hun arbejder. Hun bliver ofte inspireret af mennesker omkring hende. Det kan være en togtur, hvor hun lytter til telefonsamtaler eller en morgentur ved stranden. Hun har gjort det for vane ikke at benytte høretelefoner, men prøve at lytte og observere det, der foregår omkring hende:

"Man er nødt til at løfte blikket fra sin mobil ind imellem, hvis man gerne vil inspireres".

Hun er meget passioneret omkring det at formidle historier, der har noget på hjerte, og hendes mål er at skabe historier, der rører eller får folk til at reflektere.

"Lige meget hvilket medie, du formidler via, så er det det historien, der er det bærende". 

Derfor arbejder hun altid ud fra historien og vælger derefter hvilken form, hun ønsker at formidle denne igennem – hvad enten det er via film, teater, dokumentar eller andet. Historien vælger selv mediet.

Har altid skabt historier 

Det hele startede på Thurø, hvor Anna som 11-årig skrev og opsatte et teaterstykke med 8 skuespillere. Det involverede hele familien: farmor syede scenetæppe, lillesøster var skuespiller, far var var filmmand og mor stod for catering til de mange frivillige. I 4 aftener viste de forestillingen på 1. salen i familiens hus for 30 gæster. Det blev startskuddet til Annas karriere. 

Siden da har hun skrevet adskillige historier og manuskripter og været optaget af film og skuespil. Hun har gået på forfatterskole for at lære grundstrukturen i opbygning i historier og er involveret i det kreative miljø på Sydfyn, der bl.a. omfatter filmfestivalen SVEND. 

"Det er stor indre motivation i at se min historie gå fra ide til projekt, men det er også en stor ydre motivation at høste den anerkendelse fra andre, når filmen bliver vist eller bemærket". 

Anna har selv lært sig at redigere film via iMovie og startede med at lave rejsedokumentarer fra familiens ferier med optagelser fra gopro-kamera. Hendes onkel er lydmand, så han har løbende kunne give nogle gode fif til at koncentrere historien, huske back-up og skabe en ordentlig læringsplads. Ellers har det været learning by doing - og mange timers træning. I folkeskolen fik hun nogle gange lov til at aflevere opgaver som små film, hvilket gav ekstra mulighed for at fordybe sig i redigering og story telling.

FLOW er min legeplads

I dag går hun på 2. år på HF FLOW teater, hvor hun selv prøver kræfter med skuespil og er dybt optaget af faget dramatik. Her hun bl.a. lært en masse fagbegreber og teori ift. teaterhistorie, som hun kan bruge i sine egne fortællinger. Hun har fået en bredere forståelse for, hvordan teater former sig efter samtiden. Derudover er det god inspirationskilde at opleve, hvordan de forskellige instruktører instruerer klassen. Der er flere freelance-instruktører, som har hver deres stil. 

Anna er også selv skuespiller og spiller med i forskellige opsætninger, ligesom hun sætter pris på, at mange af klassekammeraterne også vil spille med i hendes film

"Det der er mega fedt ved FLOW er, at der er så mange kreative sjæle samlet, så man kan hurtigt bruge sit netværk til at hjælpe hinanden og arbejde sammen. Der er virkelig rummeligt på FLOW og plads til alle". 

Fremtiden byder på flere historier og praktik, hvor hun skal lære mere om dokumentarfilm og dramaturgi. Om hun skal tage en udvidet fagpakke eller begynde på TGK (teatergrundkursus) må tiden vise. Først står den på filmfestival og derefter 10 dages ferie i NY. 

Se trailor for UNIKUM på www.annavandeurs.dk