Spring til hovedindhold
Book

Unge fra hele Danmark vælger hf-søfart

Kevin og Ditte startede på hf-søfart sidste sommer. Det er super fedt, at vi har den her blanding af teoretiske og praktiske fag. Man kan virkelig mærke, at der er styr på det, alle lærere er super dygtige – og så er det bare rigtig hyggeligt at gå her, siger Ditte.

Kevin og Ditte er henholdsvis 18 og 17 år, og de startede på hf-søfart sidste sommer. Hf-søfart er en 3-årig uddannelse, der trækker unge fra hele Danmark, og derfor er det heller ikke mærkeligt, at Kevin fra Fyn og Ditte fra Sjælland går i samme klasse. De har også forskellige baggrunde for at have valgt hf-søfart som ungdomsuddannelse: Kevin drømmer om et job som skibsfører, og Ditte vil gerne lidt hjemmefra og lære noget helt andet.

Indblik i den maritime verden og en afvekslende skoledag

Kevin har taget sin 9. klasse på skoleskibet Marilyn Anne og er meget interesseret i sejlads.

- Jeg synes, det er rart at have alle de maritime fag, så vi får et indblik i den maritime verden og lærer søfartsreglerne at kende, fortæller Kevin.

- Ja, og så er det super fedt, at vi har den her blanding af teoretiske og praktiske fag. Ikke kun på Svendborg Søfartsskole, lærerne på VUC er også rigtig gode til at få noget praktisk arbejde ind i undervisningen. Man kan virkelig mærke, at der er styr på det, alle lærere er super dygtige – og så er det bare rigtig hyggeligt at gå her, siger Ditte.

Godt fællesskab og lærer at tage ansvar

Både Kevin og Ditte fortæller, at de har et rigtig godt fællesskab og sammenhold i klassen. De er gode til at hjælpe hinanden med de forskellige fag – både på søfartsskolen og VUC.

- Jeg er fx ordblind, så Ditte hjælper mig nogle gange med teksterne, fortæller Kevin.
- Ja, og så hjælper du mig med de maritime fag, supplerer Ditte med et smil.

Og selvfølgelig er det ikke kun lektier, at eleverne er sammen om. Både Kevin og Ditte bor på Svendborg Søfartsskole. Det kan man altid minimum det første år, og under alle omstændigheder indtil man bliver 18 år.

- Det er rigtig hyggeligt at bo på søfartsskolen. Vi lærer også at tage ansvar, har opgaver med rengøring og lærer om arbejdssikkerhed. Vi skal stå klar kl. 6.50 med redt seng og kl. 7.55 er der flaghejsning. Det er også lidt sjovt, at de omtaler søfartsskolen som et skib. Fx er kabyssen skolens køkken og messen er spisesalen, fortæller Ditte og fortsætter:
- Kevin og hans roomie har også et rigtig hyggeligt værelse. De har sat lyskæder op og forskellig hyggelig pynt, så det er tit her, at man mødes, ser film og hygger med vennerne.

Hvad fremtiden bringer

Når snakken falder på fremtiden, er der selvfølgelig 2,5 år til, de springer ud som hf-søfartsstudenter. Kevin er meget målrettet og vil gerne læse videre til skibsfører på SIMAC (Svendborg International
Maritime Academy). Han kan springe det første semester over, fordi han har fået det med sin hf-søfart. Ditte er lidt mere usikker på, hvad hun vil:

- Jeg vil måske tage ud at sejle og eventuelt tage uddannelsen som befaren skibsassistent. Men det kan også være, at jeg vil noget helt andet. Det gode er jo, at vi har en fuld hf, så vi kan vælge blandt rigtig mange uddannelser, når vi er færdige.