Spring til hovedindhold
Book

Investering i uddannelse bærer frugt for kongen af tomater

Bedre og mere effektiv kommunikation – det var målsætningen for Danmarks største tomatgartneri Alfred Pedersen & Søn, da de gav virksomhedens østeuropæiske medarbejdere tilbuddet om danskundervisning i arbejdstiden.

Hvad har tomater og lærebøger i dansk med hinanden at gøre? En hel del, faktisk. I hvert fald hvis man spørger medarbejderne hos Danmarks største tomatgartneri Alfred Pedersen & Søn.

Igennem de seneste måneder har de nemlig smidt arbejdshandskerne et par timer hver uge og sat sig til rette i medarbejderkantinen, hvor de er blevet undervist i mundtlig dansk, læsning og grammatik af lærere fra HF & VUC FYN.

En af de medarbejdere, der har benyttet sig af tilbuddet om danskundervisning er Marcin Schattka. Han er glad for, at man har valgt at lægge undervisningen i løbet af arbejdsdagen.

”Specielt om sommeren er det meget varmt, solen skinner, og når vi kommer hjem om aftenen, er vi trætte. Jeg har før prøvet undervisning om aftenen, og det fungerer ikke. Det her er bedre, for man bliver undervist, mens man stadig er frisk og klar i hovedet”, forklarer Marcin Schattka.

Mere dansk i hverdagen

Målet med danskundervisningen er at styrke medarbejdernes danske sprog og derigennem lette kommunikationen i det daglige. Og efter et halvt år begynder man at se det første afkast af det hårde arbejde, fortæller personale- og driftschef hos Alfred Pedersen & Søn, Kevin Humphries, der har stået for koordinering i forbindelse med undervisningen.

”Vi har mange forskellige sprog i virksomheden, men vi synes egentligt at fællessproget skal være dansk og ikke engelsk eller polsk. Alle vores fællesmøder holder vi på dansk. Vores nyhedsbrev er på dansk, og vi håber, at det har en selvforstærkende effekt”, fortæller Kevin Humphries, der mærker en synlig forskel i hverdagen.

”Efter sommerferien er der mange, der begyndte at henvende sig til mig på dansk, som tidligere har gjort det på engelsk. Det er dejligt at opleve, men kræver jo samtidig, at vi giver dem tid til at formulere sig på dansk og at vi husker at tale dansk sammen, så de kan få brugt det”, fortæller Kevin Humphries.

Uddannelse er en investering

Der er flere gode grunde til at satse på uddannelse. Det mener Kevin Humphries.

”Vi forbedrer kommunikationen i hverdagen, og vi styrker tilfredsheden blandt medarbejderne. Og derudover tror jeg også på, at det kan gøre en forskel i det daglige”, lyder vurderingen.

Det bekræfter Aneta Pucyk, der efter 4 måneder med undervisning i både mundtlig og skriftlig dansk, er begyndt at bruge sproget mere i hverdagen.

”Jeg taler dansk med mine naboer og med de andre forældre, når der er arrangementer på skolen”, fortæller Aneta Pucyk.

Næste undervisningsforløb starter op i slutningen af november og løber ind til slutningen af april. Og fremadrettet overvejer virksomheden også at tilbyde engelskundervisning til medarbejderne.

Fakta

Inden undervisningen gik i gang blev alle medarbejdere testet, for at de kunne placeres på det rigtige uddannelsesniveau. Medarbejdere uden kendskab til sproget blev placeret på FVU-start, mens de medarbejdere, der allerede talte lidt dansk, blev placeret på FVU trin 1 for tosprogede. I alt 40 medarbejdere er blevet undervist i mundtlig og skriftlig dansk af HF & VUC FYN hos Alfred Pedersen & Søn i løbet af 2016.