Book

Teknologi er vejen frem for ordblinde fragtmænd

Danske Fragtmænd har stor succes med undervisning af ordblinde medarbejdere. Den teknologiske udvikling i transportbranchen stiller nye krav til medarbejdernes skriftlige evner, men er samtidig også en del af løsningen for de ordblinde medarbejdere, lyder det.

Den teknologiske udvikling går stærkt i den danske transportbranche. Digitale manualer, infoskærme og smartphones er blevet en del af hverdagen. Det stiller nye krav til chauffører og lagerarbejdere, der skal kunne læse og forstå information på skrift. Et problem, hvis man som flere lider af ordblindhed.

Men mens den teknologiske udvikling byder på nye udfordringer, bringer den samtidig løsninger med sig i form af nye teknologier, der kan hjælpe ordblinde medarbejdere.

Den konklusion er man kommet frem til hos Danske Fragtmænd i Odense, hvor man netop har afsluttet et undervisningsforløb for ordblinde medarbejdere i samarbejde med HF & VUC FYN.

Blandt dem var 41-årige Martin Mortensen, der er overrasket over hvor langt teknologien er kommet, siden han blev undervist med lydbånd på ordblindeefterskolen for mange år siden.

”Det er en helt ny verden for mig, at have fået digitale hjælpemidler på min telefon. Jeg kan for eksempel sende beskeder ved at indtale dem via mikrofonen, og jeg kan få dem læst højt. Det vidste jeg ikke, man kunne, før jeg startede på forløbet”, fortæller Martin, hvis begejstring bakkes op af kollegerne på holdet.

”Det er genialt”, lyder det kontant fra 35-årige Kent Cristiansen, der er glad for at være kommet i gang med undervisningen og ikke mindst få adgang til de nye digitale hjælpemidler. Noget som ikke var sket på eget initiativ.

”Hvis ikke firmaet havde taget initiativ til det, så tror jeg ikke folk selv havde fået gjort noget ved det. Folk er bange for at udstille sig selv og tror, de er alene om det, det troede jer i hvert fald”, fortæller Kent Cristiansen.

Og mere åbenhed om ordblindhed er da også en af de ting, som både arbejdsplads og medarbejdere nyder godt af efter forløbet, fortæller Teamleder, Kent Jensen, der har stået for koordinering i forbindelse med undervisningen. ”

”Det vigtigste er, at folk føler, de har fået noget ud af undervisningen. Men det er også godt at se, at der er kommet mere åbenhed om ordblindhed. Det var jo ikke noget, vi talte om i det daglige før. Og jeg tror for mange, er det for personligt. Men efter vi er kommet i gang med undervisningen har medarbejderne været super gode til at tale åbent om deres ordblindhed”, lyder vurderingen.

Undervisningen i Odense er en del af en national Moduluddannelse, som Danske Fragtmænd tog initiativ til allerede i starten af 2016. Her blev ca. 700 medarbejdere i hele landet testet og tilbudt uddannelse i dansk. På afdelingen i Odense har 6 medarbejdere modtaget ordblindeundervisning, mens 9 har læst dansk på FVU trin 1 og 2 hos HF & VUC FYN. Undervisningen forsætter i det nye år.