Spring til hovedindhold
Book

Det bedste ved hf er fællesskabet

Vi er alle vant til at skulle kæmpe meget mere for tingene. Vi lukker ikke hinanden ude, fordi vi forstår alle sammen godt, hvordan det kan være. Vi er her for at hjælpe hinanden, og der er ingen, der dømmer hinanden.

18-årige Henriette søgte ind på HF Ordblind direkte efter 9. klasse, fordi hun gerne vil have en gymnasial uddannelse. Som ordblind får man ofte at vide, at ’det kan du ikke klare’, så hun har levet ud fra mottoet ’det kan jeg sagtens klare’. Og med den indstilling er hun klar til at indfri sit mål om at få hue på til sommer.

  • Det er en opnåelse for mig selv at få en gymnasial uddannelse, selvom jeg er ordblind.

Hun er eneste ordblinde i sin familie og den yngste i en søskendeflok på 5. Hun har to ældre søstre, der går på universitetet og bliver – naturligvis – inspireret, når hun tænker på fremtiden. Derfor har hun også valgt at tage UNI-pakken som fagpakke, så hun holder alle sine muligheder åbne.

  • Mine forældre er vildt stolte over, at jeg får en gymnasial uddannelse og synes at det er vildt flot, men det er nok alligevel lidt svært for dem at forstå, hvordan det er at være ordblind.

Når hun bliver student til sommer, vil hun gerne holde et sabbatår, aftjene sin værnepligt og måske rejse lidt, inden hun beslutter sig for, hvad fremtiden skal byde på. Hun ved, at hun gerne vil læse videre, men ved ikke præcist hvad det skal være endnu.

  • Jeg vil rigtigt gerne vise, at jeg kan opnå det samme, som mine søstre kan, selvom jeg er ordblind. Man kan virkelig, hvad man sætter sig for. Og hvis jeg siger til mig selv, at jeg godt kan, så skal jeg nok klare det.

Her kan man bare være sig selv

Ligesom mange af sine klassekammerater har Henriette svært ved at læse og skrive. Alle har hver sine udfordringer, og Henriette oplever at have svært ved lidt af det hele. Nogle gange kan det være de mest simple ord, der driller og er svære at læse f.eks. ordet ’aldrig’. Det bedste ved at gå i en ordblindeklasse er at man ikke behøver være bange for, hvad de andre tænker.

  • Man kan bare være sig selv, fordi vi kan godt grine af hinanden, hvis vi staver nogle ting forkert eller der er ord, som vi ikke kan udtale. Det er rart, at der også kan være den her komiske side af at være ordblind.

Eleverne deler mange fælles oplevelser fra folkeskolen, hvor det ikke altid er nemt at være ordblind. De lukker aldrig hinanden ude, fordi de forstår alle sammen godt, hvordan det kan være. De er der for at hjælpe hinanden, og der er ikke nogen, der dømmer.

  • Hvis vi f.eks. skal ud og lave gruppearbejde, og man overhovedet ikke har forstået den tekst, vi har læst, så er der ikke nogen, der siger ’ærgeligt, så kan du ikke være med’. Så kigger vi på det sammen i stedet for.

Henriette blev konstateret ordblind allerede i 5. klasse og har altid været vant til at skulle kæmpe lidt ekstra for det i skolen.

  • Der skal meget til, at vi (ordblinde) knækker, fordi vi har altid været vant til modgang. Hvis der er noget, vi gerne vil, så skal vi nok også klare det.

Skolen passer til os

I hverdagen er er lærerne generelt meget forstående overfor ordblindhed og er gode til at tilpasse arbejdsformen i undervisningen efter elevernes behov.

  • Hvis vi har en meget lang tekst, der skal læses, så bliver den f.eks. læst højt i timerne, fordi det hjælper os. Lærerne er gode til at tage imod feedback fra os, hvis der er noget, der skal være anderledes. Det bliver der lyttet til.

Henriette oplever, at hvis man selv er klar over, hvad ens svaghed er, så er folk meget åbne omkring det. På den måde er det også lettere for skolen at tage hensyn.

 

FAKTA
UNI-pakken er en hf, der forbereder dig på en universitetsuddannelse. Det vil sige, at der er mange skemalagte timer og en del skriftlige opgaver. Læs mere om pakken her