Spring til hovedindhold
Book

Det betyder alt at få en uddannelse

For 23-årige Huda er det en stor drøm at få sig en uddannelse. Hun har været i Danmark i 4 år og har netop gennemført den 1-årige GIF-uddannelse, der giver adgang til universitetet.

"Uddannelse betyder livet. Jeg elsker at udvikle mig og vil gerne blive til noget i fremtiden. I Danmark er det ekstra vigtigt med uddannelse, fordi man ikke kan finde et arbejde, og det betyder alt for at få en god fremtid og en god økonomi".

Det var hendes fars mål, at hun skulle have en uddannelse, og hendes store drøm er at uddanne sig til bygningsingeniør. 

Måtte starte forfra

Huda blev færdig med gymnasiet, da familien boede i Tyrkiet, og hun var meget fokuseret på at starte med at læse, da hun kom til Danmark. Hun startede på sprogskole for unge mellem 18-25 år i Vollsmose og gennemførte danskuddannelse 2 i håb om, at hun kunne starte direkte på universitetet. Men hun fik at vide af sin vejleder, at hun først skulle tage en 9. klasses afgangseksamen først for at lære mere dansk.

"Først tænkte jeg, at det var irriterende, fordi jeg skulle forfra, men nu kan jeg godt forstå, at det var godt for mig at starte med 9. klasse, fordi det er rigtig svært, hvis man skal starte direkte på universitetet".

Hun gik målrettet i gang med 9. klasse for voksne på VUC og gennemførte både 9. og 10. klasse på kun 1 år med 10 og 12 i karakterer. Samtidig forsatte hun på sprogskolens danskuddannelse 3.5 og var meget fokuseret på at blive klar til universitetet. 

En helt anderledes måde at gå i skole på 

For at få et dansk studenterbevis startede hun på GIF-uddannelsen i sommers. Det har været hårdt at starte på den matematiske GIF-uddannelse, da

"Det har været et rigtig hårdt år for mig, fordi jeg har ikke haft kemi, fysik og engelsk i 8 år, så det var meget hårdt at starte igen – og så på dansk, mit dansk var ikke så godt, da jeg startede, så jeg har læst rigtig meget og oversat en masse fra dansk til arabisk. Så forstod jeg dem og kunne læse dem igen på dansk".

Derudover har det været en helt anderledes måde at gå i skole på, end hun er vant til. I Tyrkiet foregår megen undervisningen som udenadslære. Der er fokus på den teoretiske del og mangler måske kobling til virkeligheden.

"Her i Danmark laver vi forsøg i laboratoriet og ser hvordan forskellige ting reagerer med hinanden".

Vi forbinder alting med virkeligheden, så man kan forstå sammenhængen.

Jeg har lært meget på GIF

Det sidste år på GIF har både rykket Huda på det faglige, kulturelle og menneskelige plan. Hun er blevet udfordret i timerne og har lært en masse af at gå i skole sammen med folk fra mange forskellige nationaliteter og i forskellige aldre. 

"Alle dem i klassen var ældre end mig og har mere erfaring, så jeg har lært rigtig meget af dem. Og fordi vi var fra forskellige nationaliteter, har det været sjovt nogle gange. Men det bedste har været dansk, fordi jeg har lært rigtig meget om litteratur, historie og Danmark. Vores historielærer (red. Søren Jensen) var rigtig god".

Hun drømmer fortsat om at blive bygningsingeniør, fordi hun bedst kan lide matematik, men hun har også fået interesse for kemi og overvejer også at læse farmaceut. Hun har søgt ind på begge uddannelser og venter spændt på at se hvor hun kommer ind.

Vi ønsker Huda al held og lykke i fremtiden