Spring til hovedindhold
Book

Det er aldrig for sent

Det er aldrig for sent at skifte spor, og polske Dominika Karolina Bizan er godt i gang med avu (almen voksenuddannelse) efter mange år væk fra skolebænken.

Polske Dominika Karolina Bizan flyttede til Danmark for 12 år siden i håb om et bedre liv. Nu er drømmen vokset, og hun satser i dag på en karriere som tandklinikassistent.

VUC baner vejen for hende

- Sidste år var det lidt svært for mig, for jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle finde et godt arbejde. Derfor begyndte jeg at tænke på uddannelse, men jeg tænkte også, at jeg næsten var for gammel, og måske skulle jeg bare finde et andet ufaglært job. Men jeg kom på andre tanker, for hvorfor skulle jeg egentlig ikke gå i skole?

Det er aldrig for sent

Sådan siger 40-årige Dominika Karolina Bizan fra Harndrup, der siden august 2021 har været i gang med avu (almen voksenuddannelse) for tosprogede på den lille VUC-afdeling i Middelfart. Avu er et tilbud til voksne over 25 år, der vil forbedre sig i et eller flere fag på 9. og 10. klasses niveau, og netop 9. klasse er Dominika i fuld gang med, men hun vil mere end det. I august 2022 starter hun i 10. klasse, for som hun udtrykker det:

- Jo længere tid jeg er på VUC, jo bedre bliver mit danske. VUC har givet mig både et bedre sprog og flere venner. Så efter to år er jeg klar til at søge ind på tandklinikassistentuddannelsen. 

En helt anden vej

Det er ikke, fordi den polske kvinde har ligget på den lade side, siden hun ankom til Danmark med sin mand tilbage i 2010. Der står både sprogskole, sæsonarbejder, fabriksarbejder, rengøringsassistent og en enkelt barsel på livslisten gennem de sidste 12 år, og faktisk er det en dårlig ryg på grund af det hårde fysiske arbejde, som i første omgang får Dominika på nye tanker. Og det er med en vis portion nervøsitet, at hun tager det endelige skridt mod en helt anden vej.

- Jeg har i mange år koncentreret mig om arbejde, ikke uddannelse, og på sprogskolen jeg gik på ved ankomsten til Danmark, var niveauet meget lavt, så jeg var lidt bekymret for, hvordan det skulle gå med mit sprog her på VUC. Men nu er der gået noget tid, og jeg kan kun sige, at det er gået rigtig godt. Selvfølgelig er mit sprog stadig ikke perfekt, men jeg har udviklet mig, og jeg er virkelig glad for at gå her, siger hun grinende og tilføjer:

- Jeg kommer glad i skole hver dag og har både gode klassekammerater og gode lærere. Jeg bliver taget godt hånd om, og fordi
det er så lille en afdeling, kender vi alle sammen hinanden.

Fra flydende til flyvende

Avu for tosprogede er et tilbud til folk som Dominika, der ikke har dansk som modersmål, men som netop gerne vil blive bedre til sproget. Det betyder i praksis, at hun udover matematik og engelsk har lidt flere dansktimer end på den almindelige avu. Og med avu på 10. klasses niveau og en tandklinikassistentuddannelse oveni, vil hun være 45 år, inden hun kan melde klar til et nyt liv med en ny retning.

- Der er lang vej endnu, men det er en spændende vej. Jeg drømmer om at arbejde som tandklinikassistent på en skole, fordi jeg elsker børn, og jeg ved, at det danske sprog er så vigtigt i den forbindelse. Jeg skal være flydende i det danske sprog, før jeg kan være flyvende.

Læs mere om avu her

Artiklen er lavet i samarbejde med Fyens Stiftstidende