Spring til hovedindhold
Book

Det er meget mere overskueligt, at STX kun tager 2 år

Da Gry droppede ud af gymnasiet for 2. gang, gik hun lidt i panik. Hun ville gerne på universitetet, men vidste at hun havde brug for en ungdomsuddannelse for at komme ind.

Hun har tidligere gået på Midtfyn Gymnasium og Odense Teknisk Gymnasium, men kom bl.a. i en uheldig klasse og blev ramt af corona igen og igen, så det sociale fællesskab udeblev. Hun nåede kun at møde sine klassekammerater 2 gange.

- I starten synes jeg det var lidt fedt at sidde derhjemme, men til sidst kunne jeg godt mærke, at det blev for ensomt. Selvfølgelig mødtes vi online til undervisning, men det var bare ikke det samme.

Da klassen fik lov til at møde ind til fysisk undervisning igen, blev det for mærkeligt, og Gry besluttede at droppe ud. Det var midt i april måned, og hun kunne ikke overskue at arbejde et helt år, før hun kunne komme videre. Normalt skal man søge ungdomsuddannelse inden før 1. marts.

Heldigvis faldt hendes research over den nye mulighed for at tage STX på 2 år fremfor 3 år, og det virkede meget mere overskueligt.

Det er nice, at alle folk er super forskellige

Gry synes, at det var været meget fint at starte på FYNs HF. Hun føler sig godt taget imod af både lærere og elever. Klassekammeraterne er mellem 17 – 25 år med Gry som den yngste i klassen. De er venner på tværs af aldre og baggrunde, og det er ikke noget hun tænker over i hverdagen. Alle kommer med hver sin historie og både gode og dårlige oplevelser, som de kan dele ud af.

- Det er fedt, at folk er lidt anderledes, fordi på den normale STX følte jeg lidt, at man skulle passe ind i en bestemt kasse. Og det gjorde jeg måske ikke helt. Men her er det helt OK. Alle er super forskellige.

Gry var også godt tilfreds med, at de ikke skulle bruge en masse tid på ryste-sammen aktiviteter og introforløb. Hun har tidligere erfaret, at man efterfølgende blive spredt fra de venner, man måske lige har lært at kende i forskellige klasser. Her gik lærerne mere direkte i gang med undervisningen, hvilket virkede meget prof.

Man skal spise ører for at følge med

Undervisningen på STX er mere komprimeret, fordi man skal tage 5 højniveau-fag på bare 2 år, så der er ikke tid til mange ekstra aktiviteter. Klassen fik lov til at være med til Havnegames, selvom der egentlig ikke var tid til det. De er i stedet gode til at mødes uden for skoletid f.eks. til noget sport.

- Især i matematik kan jeg godt mærke, at det går stærkt. Her skal man virkelig spidse ører. På den anden side så er det også ret nice, fordi man skal ikke dvæle ved et emne, man ikke synes er super fedt, i sindssygt lang tid.

Fremtidsplaner

Stort alle i klassen har en plan for, hvad de skal i gang med at læse efter STX og er meget motiverede. I nogle fag er der meget fokus på hvordan eksamen kommer til at foregå, og lærerne er gode til at svare på alle mulige spørgsmål.

Gry har altid tænkt, at hun gerne ville være astrofysiker, men nu er der mange ting, hun overvejer og synes er spændende. f.eks. læge eller kemiingeniør – i hvert fald noget i den naturfaglige retning. Men først vil hun gerne prøve kræfter med værnepligt, arbejde og måske rejse lidt, så hun planlægger 1-2 sabbatår, før hun søger ind.

- Jeg føler lige, at jeg skal lidt ud, inden jeg skal læse videre.

 

Læs mere om den 2-årge STX her

Gry er nu kommet i mål