Spring til hovedindhold
Book

Et nyt liv i Danmark

20-årige Victoria drømmer om at studere medicin i Danmark. På det 1-årige GIF-forløb har hun lært dansk på rekordtid og fået en værdifuld adgangsbillet til at studere på universitetet.

Udfordringer og kulturforskelle

Victoria er 20 år gammel og kommer fra Brasilien. Hun taler portugisisk og har boet i Danmark i lidt over to år. Hendes far er dansk, men hun har boet hos sin mor i Brasilien, indtil hun afsluttede gymnasiet. Herefter besluttede hun sig for at flytte til Danmark og bo hos sin far.

At flytte fra Brasilien til Danmark har været en stor omvæltning for Victoria. "Det var meget svært," fortæller hun. "Sproget er meget anderledes end portugisisk, og kulturen er også helt forskellig." Heldigvis har hun haft støtte fra sin familie i Danmark og har gået på sprogskole, hvor hun mødte andre udlændinge. Selvom det har været udfordrende at lære dansk, føler Victoria nu, at hun er blevet en del af det danske samfund, nu hvor hun taler flydende dansk.

GIF var den perfekte genvej til universitet

Victoria opdagede GIF gennem sin far og en studievejleder. GIF er et 1-årigt gymnasialt indslusningsforløb for flygtninge og indvandrere, som hjælper dem med at forbedre deres danskkundskaber og forberede dem til videregående uddannelser.

  • Min far hjalp mig med at finde GIF. Først gik jeg på sprogskole og derefter på højskole, men jeg ønskede at studere på universitetet. GIF var den perfekte mellemvej.

Intensiv undervisning på dansk

Victoria har valgt den matematiske linje på GIF, hvilket har været både spændende og udfordrende.

  • Undervisningen er på dansk hele tiden, og jeg har lært rigtig meget. Nogle fag er lettere end andre f.eks. er det lidt svært i fysik, men jeg føler, at jeg gør store fremskridt, siger hun.

Hun drømmer om at studere medicin på Syddansk Universitet. Det er plan A, men som plan B har hun også søgt ind på sygeplejerskeuddannelsen i Odense.

  • Jeg ved, at medicin kræver rigtigt høje karakterer, så jeg gør det bedste, jeg kan.

En værdifuld adgangsbillet

GIF har været en intensiv oplevelse, men også en uvurderlig forberedelse for Victoria. "Jeg føler, at jeg er blevet meget bedre til dansk, og jeg kunne ikke studere på universitetet uden GIF," fortæller hun.

  • GIF har givet mig mulighed for at gentage de ting, jeg allerede har lært i gymnasiet, og det har været en stor hjælp.

Et godt råd til kommende GIF-kursister

Victoria har et godt råd til andre, der overvejer GIF: "Det kræver meget tid og meget arbejde. Begynd at studere fra begyndelsen, fordi alle eksamener er til sidst i juni, og der er ikke meget tid." For Victoria har GIF været en vigtig brik i hendes rejse mod at realisere sine uddannelsesdrømme i Danmark.

Læs mere om GIF her