Spring til hovedindhold
Book

Med GIF-eksamen kan jeg realisere min drøm om at læse medicin

Det var en kæmpe oplevelse at starte på VUC. Først tog jeg 9. klasse og derefter 10. klasse. Og nu er har jeg taget GIF-eksamen, så jeg kan komme videre på medicin-studiet.

Zahra fra Afghanistan

I 2015 flygtede Zahra med sin familie til Danmark. Det var en meget speciel tid, fordi der var så mange flygtninge i hele Europa. Hun var godt gang med 2. år på medicinstudiet, men måtte forlade landet og opgive sin plan om at blive læge. Familien flyttede ind på et asylcenter, og fik hjælp til at etablere sig fra de mange, søde frivillige, der havde forståelse for deres situation, og de blev taget rigtig godt imod.

Efter 1 års tid blev de bevilliget opholdstilladelse og fik lov til at flytte ud i samfundet. Zahra var på barsel med deres yngste datter og gik hjemme, mens hendes mand startede på sprogskole. Hun fik posttraumatisk stress, og selvtilliden fik et knæk. Hun kunne pludseligt ikke overskue at skulle lære et nyt sprog og skulle starte forfra med at gå i skole, hvis hun skulle forfølge sin drøm om at læse medicin.

"Det var meget svært for mig ikke at kunne tale sproget. I starten var jeg ikke særlig social. Jeg deltog ikke i min danske mødregruppe, fordi jeg var bange for, om de ville stille spørgsmål til, hvorfor jeg ikke kunne tale dansk. Så jeg blev ret deprimeret. Heldigvis fik jeg hjælp fra en sygeplejerske fra Psykiatriafdelingen, som hjalp mig med at komme ud af min depression og med at genopbygge min motivation og selvtillid".

Jeg har lært så meget på VUC

Stille og roligt fik Zahra lysten til at lære et nyt sprog tilbage. Hendes mand tog små bøger med hjem fra sprogskolen, som hun læste i. Hun hørte radio, så TV og nyhederne, og hun tog rigtig meget på biblioteket, hvor hun lånte lydbøger, børnebøger og eventyr, som hun kunne fordybe sig. Hun deltog også i kaffeklub hver torsdag på det lokale bibliotek, hvor frivillige mødte op til samtaletræning på dansk.

Efter sin barsel begyndte hun på sprogskole på danskuddannelse 2 og startede efterfølgende i 9. klasse for voksne på VUC i Faaborg. Det gav hende et kæmpe boost ift. sin faglighed, fordi hun fik hjælp til at lære skrive, læse og tale dansk.

"Det var en kæmpe oplevelse at starte på VUC. Først tog jeg 9. klasse og derefter 10. klasse. Der var nogle rigtigt gode lærere, som hjalp mig med at få grundstenene i det danske sprog på plads".

Planen var et tage en fuld hf, så hun kunne søge ind på medicinstudiet igen her i Danmark og forfølge sin drøm. Derfor var det en stor erkendelse, da hendes vejleder fortalte hende om muligheden for at tage en studentereksamen på kun ét år – på dansk. 

"Det var den bedste nyhed. Jeg blev meget, meget glad for, at jeg kunne tage GIF-eksamen på kun 1 år fremfor at skulle tage en fuld hf. Så tænkte jeg ’nu skal det nok lykkes at komme videre i uddannelsessystemet". 

Det seneste år i GIF-klassen har været spændende og fuld af faglige udfordringer. Det har været en stor oplevelse at tage dansk på A-niveau, da det har kastet lys over de andre fag. Zahras læselyst og evne til at lytte er kommet hende til gode, og hun har tilføjet mange nye begreber til sit ordforråd.

Én af de største motivationsfaktorer har været en udtalelse fra hendes lærer: ’Hvem har sagt, at det at tage en GIF eller at gå i skole er nemt?’ Denne sætning har fået hende til at fortsætte i de tider, hvor drømmen synes uopnåelig. At tage en GIF-eksamen kræver netop motivation, dedikation og determination. Og med god hjælp fra sine lærere har hun stille og roligt rykket sig hele tiden og er kommet nærmere sit mål.

GIF-klassen er et tilbud til flygtninge og indvandrer, der allerede har en uddannelse fra deres hjemland.

Drømmen om at hjælpe syge børn

Zahras drøm handler om at hjælpe sine medmennesker. Hun har aldrig været i tvivl om, at hun gerne ville læse medicin, da man skal læse noget, som man brænder for. Helt specifik vil Zahra gerne uddanne sig til børnelæge, fordi hun elsker børn og gerne vil give dem en god oplevelse igennem deres sygdomsproces. Lægegerningen handler dog ikke kun om at bekæmpe sygdomme, men i lige så høj grad om en sundhedsvision.

"Vores sundhed er én af vores vigtigste skatte her i livet. Det må man ikke tage for givet. Det motiverer mig rigtig meget at kunne blive en person, der skaber forandringer og gør noget for menneskeheden".

Til sommer søger hun ind på medicin og kan fortsætte sit drømmestudie – på dansk😊

Et par gode råd

Zahras bedste råd til nye danskere er at lære at tale dansk. Sproget er grundstenen til at blive integreret i samfundet. Lyt til radioen, TV eller nyhederne og læs små bøger.
Råd nr. 2: Tro på dig selv. Selvom du står i en meget stressende situation, så er du stærk nok til at klare det.

Læs mere om GIF her